| 15.09.2021

Ny vetenskapskarneval i Vasa tar ut forskningen på stan

Den 19–20 november har man chansen att höra forskare inom olika discipliner berätta om färska vetenskapliga rön och fascinerande forskningsprojekt mitt i centrala Vasa. Samtliga universitet och yrkeshögskolor i Vasa arrangerar en vetenskapsfest av sällan skådade proportioner tillsammans med Svenska litteratursällskapet i Finland.

Vetenskapskarnevalen i Vasa är ett helt nytt populärvetenskapligt evenemang för alla. Publiken bjuds på sammanlagt 45 timmar av diskussioner och presentationer på fyra olika programscener: Köpcentrum Rewell, Dramasalen och Venny i Vasa stadsbibliotek samt Akademiska bokhandeln Gros. Under sju teman ‒ demokrati och samhälle, entreprenörskap och ledarskap, hälsa och välmående, kultur och kulturarv, skola och familj samt teknologi ‒ presenterar över 150 forskare sina vetenskapliga upptäckter på ett lättillgängligt sätt.

Det är första gången som högskolorna i Vasaregionen samarbetar kring ett vetenskapligt evenemang i den här omfattningen. Målsättningen är att synliggöra den högklassiga forskning som görs lokalt och löser problem globalt. Hanken Svenska handelshögskolan deltar med fyra programpunkter:

•    paneldiskussionen Från ekonomisk tillväxt till ekologisk ekonomi, ledd av Maria Ehrnström-Fuentes
•    podden Hållbar konsumtion - hur svårt kan det vara, med Annika Ravald och Peter Björk
•    podden After class med Jesper & Dennis om finansiering och ledarskap, med Jesper Haga och Dennis Sundvik
•    paneldiskussionen/podden Miten edistää vihreän vetytalouden kehittymistä Suomeen?, ledd av Kaisa Penttilä

Mera detaljerat program inklusive klockslag och scener kan ses på vetenskapskarnevalen.fi. Programmen är på svenska, finska och engelska.

– Svenska litteratursällskapet är ett vetenskapligt samfund och det är viktigt för oss att lyfta fram forskning – gärna på flera språk. Vasa med sin levande flerspråkighet är den perfekta staden för ett sådant här evenemang, säger forskningschef Christer Kuvaja på Svenska litteratursällskapet.