| 23.01.2014

Ny licens i open source-anda uppskattas av programutvecklare och företag

Hanken-doktorand Linus Nyman och Michael "Monty" Widenius, grundaren av bl.a. MySQL och MariaDB, har slagit sig samman för att ta fram en ny licens för open source-intresserade programutvecklare och företag.

Enligt Widenius och Nyman är open source-metoden utomordentlig i utvecklandet av programvara, samtidigt som utvecklandet ofta är svårt att finansiera. Med den nyutvecklade business source-licensen, som ursprungligen är Widenius idé, eftersträvar man att behålla nyttorna med open source-metoden, men förenkla finansieringen av programutvecklingen.

Widenius och Nyman introducerade den nya metoden i en akademisk artikel som nyligen publicerades i tidskriften Technology Innovation Management Review Opens in new window . Efter att artikeln publicerades har det kommit rapporter från flera företag som bytt eller skall byta till business source-modellen, konstaterar Nyman glatt.

- Läsare har tweetat om och delat artikeln över 800 gånger i sociala media, vilket är rätt så unikt för en akademisk artikel. Vi tror att business source är ett viktigt tillägg till existerande licenser. Många företag är intresserade av open source, men är oroliga för finansieringssvårigheterna det kan föra med sig. Med business source-licensen bibehålls fördelarna som open source ger, men finansieringen av utvecklingsprojekt blir betydligt enklare.

Den nya licensen medför open source-metodens fördelar med en öppen källkod, som alla har tillgång till och därmed kan ändra och distribuera fritt. Men ett litet segment av användarna (ca.1 % - det utvecklande företaget kan själva bestämma vilka) måste betala för att få använda produkten. Efter några år övergår licensen sedan till en open source-licens.

Nyman och Widenius fortsätter sitt forskningssamarbete och publicerar ytterligare en artikel i Technology Innovation Management Review inom kort. Artikeln ämnar ge en introduktion av hur verksamheten kring open source fungerar.

Läs Widenius och Nymans artikel Introducing "Business Source": The Future of Corporate Open Source Licensing?