| 22.11.2021

Mobals vd Jakob Wikström: Inkubatorer av central betydelse för uppstartsföretag

Lifeline Ventures, som tidigare investerat bland annat i Wolt, Supercell, Smartly och Aiven, investerar två miljoner euro i Hanken Business Labs medlemsföretag Mobal.

Jakob Wikström

Jakob Wikström

Mobal, som grundades 2020, är ett företag som erbjuder en tjänst för att hjälpa bolag att synas bättre på Google genom att optimera och uppdatera företagsprofiler, som i snabb takt håller på att ersätta företagens hemsidor.

Mobals vd och en av företagets två grundare Jakob Wikström framhäver inkubatorers betydelse för uppstartsföretag särskilt före och i det skedet när ett företag grundas. 

– På labbet i Helsingfors har det varit möjligt att träffa rätt människor och bygga nätverk. Hanken Business Lab har också erbjudit oss internationella entreprenöriella nätverk, som det vanligtvis är svåra att komma med i, säger Wikström som grundat Mobal tillsammans med Alexander Silén, båda utexaminerade från Hanken.

Wikström tillbringade mycket tid på Hanken Business Lab under sin studietid och han betonar särskilt betydelsen av mentorskap under denna tid.

– Jag hade turen att träffa Markus Wartiovaara, direktör för Hanken Business Lab, som fungerade som min mentor nästan på daglig basis då jag studerade.

En annan faktor som enligt Wikström centralt bidragit till Mobals framgång är den tekniska expertisen inom företaget.

Lifeline Ventures investerar i Mobal för att stödja produktutvecklingen och den internationella expanderingen – något som Mobal nu kommer att satsa stort på.

– Konsumenttrender pekar idag starkt mot att företagsprofilerna på Google är viktigare än någonsin när det kommer till att hitta information om företag. Vi ser till att våra kunders profiler är uppdaterade och svarar bland annat på kundrespons om företagen på webben. Kunderna kan också köpa verktyg av oss för att göra det här själva, säger Wikström.

Mobal inledde sin verksamhet på Stora Robertsgatan och har sedan april 2021 sin adress i Fazers gamla fabrik på Fabriksgatan i Helsingfors. Mobal har för närvarande kunder i sex länder, i första hand restauranger, kaféer, bil- och mataffärer samt hälsostationer men också hela städer.

– Våga försöka, våga testa och våga tänka stort, hälsar Wikström till företagare med tillväxtplaner.

Hanken Business lab är en universitetsinkubator som hjälper uppstartsföretag, tillväxtbolag och icke-vinstbringande organisationer att uppnå betydande tillväxt. Hanken Business Lab har verksamhet både på Hanken i Helsingfors och Vasa. 

 

Mer information:

Jakob Wikström, vd och medgrundare, Mobal

e-mail: jakob@mobal.io

tel. +358505977175

 

Markus Wartiovaara, direktör för Hanken Business lab

e-mail: markus.wartiovaara@hanken.fi

tel. +358 40 820 2100