| 29.05.2023

Mika Gabrielsson: ”Hanken är inte bara en av de ledande handelshögskolorna i Norden, utan också ett av de mest eftertraktade lärosätena i Europa”

Mika Gabrielsson ny prorektor för Hanken_1
Hankens styrelse valde på sitt möte 19.4.2023 professor Mika Gabrielsson till prorektor med ansvar för utbildning. Han valdes för en treårsperiod som inleds 1.8.2023. Gabrielsson är för närvarande professor vid Östra Finlands universitet i internationell affärs- och försäljningsledning.

Inom sitt ämne grundade han också både ett magister- och doktorandprogram vid Östra Finlands universitet. Gabrielsson har också fungerat som gästprofessor vid University of Portsmouth.

- Jag har en lång historia av att studera internationalisering av företag och deras marknadsföringsstrategier. Jag jobbar för många tidskrifter, till exempel Industrial Marketing Management. Innan mina värv i den akademiska världen hade jag flera ledande befattningar inom inköp och marknadsföring på globala högteknologiska företag, där jag fortsätter som konsult, säger Gabrielsson.

Enligt Mika Gabrielsson har Hanken en mycket bra utgångspunkt och är känt för både sina ackrediteringar och det svenska språket. Förutom att vara en av de ledande handelshögskolorna i Norden, anser Gabrielsson också att Hanken är mycket attraktivt internationellt.

- Om vi skulle vilja, tror jag att vi kunde fördubbla antalet internationella studenter och på det viset få in otroligt många betalande studenter från länder utanför Europa. Men, vårt andra syfte måste ändå vara att höja nivån på sökande till våra svenskspråkiga utbildningar, säger Gabrielsson.

Han anser att det i sista hand är viktigast att öka antalet av sökande oavsett varifrån de kommer eftersom vi på det sättet höjer kvaliteten.

- Dessutom måste vi satsa på våra lärares pedagogiska färdigheter. Att stöda den akademiska personalens möjligheter att utveckla sin pedagogik är mitt främsta mål som prorektor. Men först av allt vill jag bekanta mig med den personal vi har och höra hur de ser på möjligheterna att utveckla det akademiska så att vi tillsammans kan börja jobba mot en stark framtid, understryker Gabrielsson.

På frågan varför han valde att börja jobba för Hanken svarar han att han alltid tänkt att han en vacker dag kommer att jobba på Hanken.

- Det är en stor ära att vara här och jag hoppas jag kan vara till så mycket nytta som möjligt. Jag ser fram emot att utveckla undervisningen, men jag har också ett mycket starkt intresse av att samarbeta inom publicering av artiklar på den högsta nivån.

Hankens övriga prorektorer från och med 1.8.2023:
Gyöngyi Kovács, ansvar för forskning
Sören Kock, ansvar för internationella relationer samt rektors ställföreträdare i Vasa

Biträdande prorektorer:
Kaj Storbacka, ansvar för fortbildning och näringslivssamarbete
Nikodemus Solitander, ansvar för hållbarhet

Text: Marlene Günsberg
Bild: Mika Gabrielssons arkiv, bilden tagen i Singapore.