| 02.05.2022

Konstverket Tillväxt avtäcktes: ”Kan symbolisera studenternas strävan framåt”

Konstverket Tillväxt
Konstverket Tillväxt – Kasvu av Aimo Tukiainen (1917-1996) pryder numera väggen på Svenska handelshögskolans innergård. Avtäckningen skedde under festliga former 29 april 2022.

Konstverket, som skapades 1964, införskaffades av Helsingfors Sparbank och prydde länge väggen i banksalen på Mannerheimvägen. Då Aktia hyrde ut en del av sina utrymmen fick i stället gästerna i en thailändsk restaurang beundra Tukiainens konstverk. 

I samband med Aktias flytt till Arkadiagatan 2 tänkte man att konstverket skulle komma bättre till sin rätt i Hankens utrymmen och Aktia gjorde en förfrågan om deponering hos Hanken.

- Vi tackar Aktia som gör det möjligt för oss på Hanken att nu få ha detta fina konstverk på paradplats. Verkets namn Tillväxt är också passande, för mig symboliserar det inte bara hur Hanken har vuxit i storlek men också hur Hanken har utvecklats till en respekterad internationell handelshögskola, konstaterar Hankens rektor Karen Spens.

- Vi på Aktia är mycket glada och stolta över att få deponera Aimo Tukiainens mäktiga skulptur just på Hanken. Förutom att konstverket Tillväxt nu efter en spännande resa hittat sin värdiga plats, kan det också tänkas symbolisera studenternas strävan framåt, säger Aktias verkställande direktör Mikko Ayub.

Aimo Tukiainen har också formgivit bland annat ryttarstatyn av Mannerheim i Helsingfors centrum och fontänskulpturen Liikevoitto på Aalto-universitetets gård i Tölö.