| 07.03.2025

Högskolorna i Vasa samarbetar för att stödja framtidens entreprenörer

Tim Teirfolk och Oscar Gustafsson står i en restaurang
– Det finns en stark entreprenörsanda och ett stort antal företag i Vasaregionen men att engagera studenterna har varit lite av en utmaning. Därför har Vasa högskolekonsortium valt att samarbeta kring entreprenörskap för att på bästa sätt ge stöd och involvera studenterna, säger Nina Ingves, verksamhetschef på Hanken Business Lab i Vasa.

Vasa högskolekonsortium är ett nätverk som består av Hanken, Vasa yrkeshögskola (VAMK), Yrkeshögskolan Novia, Åbo Akademi, Helsingfors universitets juridiska fakultet och Vasa universitet. Huvudsyftet kring entreprenörssamarbetet är att stödja utvecklingen och tillväxten av nystartade företag och att främja ett entreprenöriellt tänkesätt. Det här sker genom inkubations- och accelerationsprogram, nätverksstöd och en rad olika evenemang såsom hackathons, seminarier och workshoppar.

– Österbotten är en av de bästa regionerna att starta företag i, trots att det inte är en metropol. Här finns många organisationer som stöder företagande och företagsamhetsfostran börjar redan i förskolan. Tröskeln för att söka hjälp är låg så företagare har lätt att få stöd och råd, berättar Ingves.

Hon nämner att samarbetet har lett till ett betydligt större intresse från externa finansiärer som söker uppstartsbolag och andra spännande idéer att investera i.

– Genom att vi breddat vår verksamhet har vi också breddat nätverken för de blivande entreprenörerna.

Porträttbild av Nina Ingves från Hanken Business Lab i Vasa.
Nina Ingves, verksamhetschef på Hanken Business Lab i Vasa.

Gemensamt uppstartsutrymme

I oktober 2024 öppnade högskolekonsortiet ett gemensamt uppstartsutrymme i Vasa universitets Fabriikki-byggnad för alla studenter som är intresserade av entreprenörskap. Utrymmet har finansierats av Vasa stads jubileumsfond.

– Det är viktigt att studenter med olika bakgrund har ett fysiskt utrymme där de kan träffas och där vi kan stödja utvecklingen och tillväxten av nystartade företag. I utrymmet samlas allt från personer som är nyfikna på att starta eget till etablerade företagare som träffar sina kunder där, berättar Ingves.

Hon påpekar att studietiden är en perfekt tidpunkt att utforska olika karriäralternativ.

– I den här gemenskapen kan du göra det i en trygg miljö med stöd och mentorer runtomkring dig. Det är ett bra sätt att testa sina idéer och utforska sina entreprenöriella sidor utan att nödvändigtvis behöva starta ett eget företag. Entreprenöriella färdigheter är värdefulla oavsett vilken karriärväg du väljer i framtiden.

Värdefull hjälp och feedback

En av dem som tagit del av högskolornas uppstartsprojekt är Tim Teirfolk. Teirfolk, som studerar företagsledning och organisation för femte året på Hanken i Vasa, deltog i pitchevenemanget Sprout. Tillsammans med Noviastudenten Oscar Gustafsson har han uppstartsföretag Fischi och på pitchevenemanget utvecklade de idén kring appen Fides som lanserades i augusti 2024. Affärsidén går ut på att samla olika lunchrestaurangers stämpelkort och andra förmåner på ett ställe.

– Du kan ha flera tiotals kort som exempelvis erbjuder var tionde lunch gratis i plånboken och de är lätta att glömma eller tappa. Yngre generationer använder ofta inte ens en plånbok utan har allt i sin telefon. Så vi utvecklade en app där man kan få olika restaurangers kuponger och förmåner samlade.

Teirfolk berättar att appen i första hand riktar sig till enskilda restauranger eller mindre restaurangkedjor.

– Kedjor som McDonald’s och Subway har egna appar och medlemskap men för mindre aktörer kan det bli dyrt att utveckla något liknande. Fides är alltså en plattform där dessa restauranger kan ha egna medlemskap och sen kan användarna välja vilka restauranger de vill bli medlemmar i.

Just nu har ett tjugotal Vasarestauranger anslutit sig till appen, bland dem även studentrestauranger som informerar om dagens lunch men inte erbjuder särskilda förmåner. Nästa steg är att expandera till andra städer i Österbotten.

Teirfolk, som är självlärd programmerare och apputvecklare, valde att börja studera på Hanken för att komplettera sitt teknikkunnande.

– Jag ville kombinera min teknikbakgrund med studier i företagsledning och entreprenörskap. Studierna pushade mig ut från min bekvämlighetszon.

Teirfolk är nöjd över att högskolorna i Vasa samarbetar kring uppstartsfrågor. Han lyfter fram den värdefulla hjälp och feedback han fått av mentorer och andra kontakter på pitchevenemanget Sprout.

– Vi uppmuntrades bland annat att fråga restaurangerna vad de har för önskemål gällande en app som Fides så vi bokade en massa möten med restauranger i området. Det var också lättare sen när vi hade vår app att nå ut till de kontakter vi redan hade träffat.

Text: Jessica Gustafsson
Foto: Hendrik Morkel och privat