| 01.07.2014

Hanken och Arcada grundar gemensam studiestig inom logistik

Hanken Svenska handelshögskolans rektor Eva Liljeblom och Arcadas rektor Henrik Wolff har undertecknat ett avtal om samarbete inom ämnesområdet logistik.

För att skapa smidiga studiestigar i ämnet har Arcada och Hanken kommit överens om en arbetsfördelning där Arcada ansvarar för utbildningen till kandidatnivå och Hanken för utbildningen från kandidat- till magisternivå inom ämnesområdet, med tyngpunkt på den senare.

- Vi ser detta som ett led i den strukturella utveckling som pågår inom högskoleväsendet i Finland som bäst och vill med detta avtal visa att genom smidiga lösningar kan universitet och yrkeshögskolor samarbeta utan att frångå dualmodellen, säger Hankens rektor Eva Liljeblom.

Henrik Wolff, rektor för Arcada, ser många möjligheter i samarbetet med Hanken och konstaterar att diversiteten i högskoleväsendet kommer att bli allt mer mångdimensionell i framtiden oberoende av dualmodellen.

- Den här samarbetsmodellen ger studenterna en smidig studiestig för fortsatta studier och förtydligar arbetsfördelningen mellan högskolorna. Inom Arcada kan vi nu koncentrera vår egen masterutbildning på andra områden, konstaterar Wolff.

I praktiken innebär samarbetet att tradenomer från Arcada med logistik som utbildningsämne skall kunna avlägga en 2-årig magisterexamen vid Hanken utan så kallade brostudier eller kompletterande studier. Tradenomerna från Arcada antas inom ramen för gängse antagningsförfarande. Bägge högskolor förbinder sig att bygga upp studierna så att en smidig övergång är möjlig.

- Hankens kandidatstuderande kommer fortsättningsvis att kunna avlägga tillräckligt med kurser så att de kan välja logistik som huvudämne inom magisterstudierna. Dessutom är möjligt för Hankenstuderande att gratis ta logistikkurser vid Arcada för att ytterligare bredda sin kunskap på området, berättar prorektor Karen Spens, som även är ämnesansvarig för ämnet logistik och samhällsansvar.

Samarbetet inleds hösten 2014 och inleds med en övergångsperiod. Enligt förslag skall det maximala antalet tradenomer som antas till magisterutbildningen med logistik som huvudämne vara 15 år 2015.

Tilläggsinformation:

Prorektor Karen Spens
karen.spens@hanken.fi
+358 (0)40 3521428

Rektor Eva Liljeblom
eva.liljeblom@hanken.fi
+358 (0)40 3521291

Rektor Henrik Wolff
henrik.wolff@arcada.fi
+358 207 699 600, +358 50 64 936