| 22.03.2024

Finansiering till ett forskningsprojekt i svenska språket på Hanken

Svenska kulturfonden har beviljat ett bidrag på 200 000 euro till ett projekt där man forskar i studentexamensprovet i modersmål och litteratur (svenska), provsvaren och examinandernas språk. Projektet är ett samarbete mellan Svenska handelshögskolan (Hanken) och Helsingfors universitet.

Projektet har en anknytning till en hållbar och jämlik samhällsutveckling eftersom det undersöker hur en språklig minoritet som finlandssvenskarna klarar sig i det enda obligatoriska studentexamensprovet. Man forskar också i språket hos unga språkbrukare i ett flerspråkigt samhälle med ett starkt majoritetsspråk (finskan).

-    I många miljöer är engelskan ett starkt andraspråk och det här syns i skrivandet. Förändringar i svenskspråkiga finländares skriftspråk har under de senare åren inte undersökts i någon större utsträckning och för högskolorna är det relevant med resultat om hur de blivande studenternas språk ser ut, säger Sofia Stolt, universitetslektor på
Hanken och postdoktoral forskare i projektet.

Genom forskningsprojektet hoppas man kunna utveckla studentexamensprovet och modersmålsundervisningen på både kort och lång sikt. Forskarna kommer att följa med studentexamensprovets utformning och se om forskningsresultaten leder till några förändringar. Dessutom följer man med examinandernas språkbruk och de allmänna språkliga förändringarna i samhället för att se i vilken riktning förändringarna sker under de kommande åren.

Mera information ger projektets postdoktorala forskare Sofia Stolt och projektledare Jannika Lassus vid Helsingfors universitet.

Sofia Stolt
Universitetslektor i svenska och affärskommunikation, direktör
Telefon: +358 40 352 1402
E-post: sofia.stolt@hanken.fi

Jannika Lassus
Docent i svenska språket
Telefon: +358 50 556 0892
E-post: jannika.lassus@helsinki.fi