| 05.06.2014

Doktorsavhandling: Linda Tallberg: Känslomässiga konflikter vardag för anställda på djurhem

Linda Tallberg har, i arbetet med sin doktorsavhandling "Processing Puppies: An Animal Shelter Ethnography", studerat arbetet på ett djurhem och påstår att det är vanligt att anställda på djurhem utsätts för ständiga och intensiva känslomässiga och moraliska konflikter.

- De anställda kommer till djurhemmen för att rädda djur, men på grund av organisatoriska begränsningar är det de som får i uppgift att avliva dem, menar Linda Tallberg.

Enligt Tallberg är de anställda motiverade och har en ideologi som starkt överensstämmer med organisationens mål, och följer en livsstil där de lägger stort värde på att rädda och vårda misskötta, oönskade och misshandlade djur i samhället. Trots detta har inte ledningen och de anställda samma syn på hur man ska hantera överflödet av sällskapsdjur, som utgör ett samhällsproblem.

Tallbergs resultat visar att djurhemsorganisationer har en traditionell hierarkisk maktfördelning, där de som utför de obehagliga arbetsuppgifterna är de som inte har rätt att fatta några beslut.. Genom att reducera de anställda på djurhemmen till ett slags löpande-band-arbetare, kan ledningen säkerställa att organisationens affärsmodell fungerar smidigt.

Tallberg identifierade fyra s.k. copingstrategier som de anställda utnyttjade för att hantera känslor av maktlöshet och moralisk konflikt som de mötte i sitt dagliga arbete: Hjälte (relationsbyggande), Offer (bedövande), Professionell (desensibilisering) och Turist (exit). Dessa strategier kan återfinnas även i andra organisationer. Kategoriseringen kan vara till stöd för personalavdelningar, exempelvis i att identifiera processer för att minimera copingstrategier som leder till en kostsam personalomsättning. Resultaten kan även vara till hjälp i rekryteringsprocesser, genom att förväntningarna kan läggas på rätt nivå.

Tallberg arbetade under ett års tid som djurskötare på ett djurhem i Australien. Hon presenterar sina resultat med hjälp av poesi, bilder och berättelser i syftet att engagera läsaren och skapa förståelse för den unika känslomässiga kontext som ett djurhem utgör.

EM Linda Tallberg disputerar i ämnet företagsledning och organisation med doktorsavhandlingen: "Processing Puppies: An Animal Shelter Ethnography" onsdagen den 11 juni 2014.

Tid: 11 juni 2014, kl. 13
Plats: Hanken Svenska handelshögskolan, Helsingfors, Futurum-salen
Opponent: Docent Arne Carlsen, BI Norwegian Business School, Norge
Kustos: Professor emeritus Karl-Erik Sveiby, Hanken Svenska handelshögskolan, Helsingfors

För mer information, vänligen kontakta:
Linda Tallberg
+358 45 1850160
linda.tallberg@hanken.fi
Kontaktas helst innan 11.6

En kopia av avhandlingen kan laddas ner här: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/45434