| 19.08.2021

Doktorsavhandling: Företag behöver ge bevis på hållbar affärsverksamhet

Meri-Maaria Frig disputerar 25.8.2021
I affärslivets och staternas egna medier presenteras gärna föregångare inom ansvarsfullhet. Kommunikation kan på detta sätt styra företag till att bli ansvarsfulla aktörer. EM Meri-Maaria Frig upptäckte detta i sin doktorsavhandling som handlar om kommunikation om ansvarsfullhet i medier.

Medier strävar efter att både förmedla information och påverka läsarnas uppfattningar om ansvarsfullhet och hållbar affärsverksamhet. Med hjälp av innehållsanalys och textanalys undersökte Frig hur ansvarsfullhet och hållbarhet presenteras och ramas in i till exempel näringslivets tidningar, kommersiella medier samt i Finlands och Danmarks kommunikation om landsbilden.

Betydelsen av ansvarsfullhet byggs via föregångares exempel

Kommunikatörer uppmuntrar företag att bli vägvisare inom ansvarsfullhet i sina egna nätverk och branscher och att också skapa synliga symboler för hållbar affärsverksamhet. Eftersom det finns ett sug efter en exemplarisk föregångare ska dagens företag kunna svara på vilka sätt de är ansvarsfulla, hur de bygger en bättre framtid och om de är redo att bli positiva exempel för andra.

Nuförtiden räcker det inte längre att företag strävar efter att göra saker rätt och ansvarsfullt. Företag förväntas också alltmer kommunicera hur de är en del av lösningen på de utmanande problem som finns.

Således deltar dagens kommunikatörer i att styra andra människor och organisationer att bli ansvarsfulla aktörer. Det sker genom att värdera vissa kvaliteter som väsentliga och naturliga och genom att sätta upp förväntningar, mål och ambitioner för hållbarhet och ansvar. Forskningen visade att hållbar affärsverksamhet ofta presenteras via gröna värden, produktivitet och effektivitet samt via inspirerande företagsberättelser.

Vissa intervjuobjekt utmanade rådande åsikter om i vilken utsträckning till exempel hållbar konsumtion och produktion är tillräckliga åtgärder när gränserna för vad vår planet tål kommer närmare.

EM Meri-Maaria Frig disputerar på sin doktorsavhandling ”Mediated business sustainability communication for a better world” på onsdag den 25 augusti 2021 kl. 10.00 via Microsoft Teams. Du kan delta via den här länken. Opens in new window

Opponent är professor Maria Grafström (Stockholm School of Economics) och kustos är professor Veronica Liljander (Hanken Svenska Handelshögskolan). Disputationstillfället är engelskspråkigt.

Foto: Talia Man