| 11.12.2020

Det här gjorde vi – Hankenalumnen Michael Seelen berättar vad han gjort i sitt jobb under den senaste månaden

Michael Seelen
Michael Seelen, 41 år, utexaminerades från Hanken i Vasa 2003 med Computational Finance som huvudämne. Han bor nu i Middleton, Wisconsin, där han arbetar som direktör för riskhantering och dataanalys på Hy Cite Enterprises.

Coronakrisen har skakat om affärslivet i grunden. Vissa branscher går på knäna, medan andra lyckats få intäkterna att skjuta i höjden.

– Jag tror att covidkrisen allmänt underlättat direktförsäljning, eftersom många kundgrupper blivit mer lättillgängliga. För vår del har försäljningen ökat med raketfart, mycket tack vare att allt fler lagar mat hemma, säger Michael Seelen.

Hans arbetsgivare Hy Cite Enterprises säljer husgeråd i Nord- och Sydamerika och har på senare tid haft en årlig omsättning på drygt 400 miljoner dollar. Årets siffror väntas alltså bli betydligt högre.

Enligt Seelen hänger företagens framtid mycket på hur de hanterar sin data. Om de jobbar hårt för att staka ut en datastrategi och följer den för att stöda sin affärsmodell, då står de välrustade för framtiden. Annars riskerar de att slås ut, tror han.

– Nu i höst har vi börjat bygga ett datalager för att fullt ut kunna utnyttja den data vi samlat in. Vi har mycket data, men behöver rätt infrastruktur för att klämma varje droppe av värde ur den.

Jobbet sköter han, liksom många av hans kollegor, mestadels hemifrån under pandemin.

– Vi har barn i skolåldern som nu har distansundervisning hemma. Det har varit mentalt utmattande, men trots alla utmaningar i år har vi också uppskattat att vi fått mer tid tillsammans med familjen. Vi har också utnyttjat fördelen med billiga flygbiljetter, rest och besökt familjebekanta.

Seelen ger intervjun när omkring vecka återstår innan presidentvalet hålls i USA. Han kommenterar att valet också satt sin prägel på vardagen.

– Varje presidentval väcker starka känslor, men det här valet verkar överträffa alla tidigare val på den punkten. Jag tror att folk här i USA gladeligen kommer att fortsätta med sina liv när valet är över.

Tiden på Hanken i Vasa kommer han ihåg med glädje.

– Av det som jag lärde mig från klassrummet uppskattar jag i synnerhet kombinationen av de praktiska färdigheterna jag fick inom programmering och de teoretiska begreppen från finansiering och ekonomi. Utanför klassrummet lärde jag känna underbara människor och fick nya perspektiv.

Texten har publicerats i Hankentidningen 1/2020, som utkom i slutet av november 2020. Du kan läsa tidningen via denna länk.

Text: Johan Svenlin