| 29.04.2020

De ekonomiska vetenskaperna utvidgar betygsantagningen och ändrar inträdesprovet till att omfatta två moment

På grund av coronaepidemin sker det förändringar i antagningskriterierna för den gemensamma antagningen till ekonomutbildningen år 2020. Universiteten fastslog tidigare i vår att det på grund av situationen med coronaviruset inte är möjligt att på ett tryggt och säkert sätt arrangera traditionella inträdesprov.

Universitetens prorektorer med ansvar för utbildning beslöt därför att antagningen under våren och sommaren 2020 ordnas på ett sätt som undviker fysiska kontaktsituationer. Här kan du läsa UNIFIS nyhet om hur universiteten i Finland hanterar antagningen Opens in new window .

För ekonomiutbildningen betyder detta att 60 % av de sökande, precis som tidigare, antas via betygsantagning avsedd för förstagångssökande som avlagt lärokursen i matematik och nått ett minimiantal poäng. I tillägg till detta tas en vidgad betygsantagning utan ovan nämnda tröskelvillkor i bruk. På detta sätt erbjuds även sökande som byter bransch en möjlighet att antas via betygsantagningen. Därtill kan man antas genom ett inträdesprov. Storleken på den vidgade betygsantagningen är 10–30 %, beroende på enhet. Kvoten för förstagångssökande hålls vid 70 % så att kvoten för antagna på basis av den vidgade betygsantagningen och inträdesprovet är ungefär 5 % och 5 %.

Inträdesprovet för ekonomiutbildningen ändras till att omfatta två moment. Det första momentet i provet avläggs digitalt. Utgående från resultatet i det första momentet kallas enligt varje ansökningsmål dubbelt så många sökande i relation till antalet nybörjarplatser till det andra momentet. Beroende på pandemisituationen arrangeras det andra momentet i inträdesprovet antingen digitalt eller i universitetets utrymmen med beaktande av de hälso- och säkerhetsföreskrifter som utfärdats av Institutet för hälsa och välfärd. För att antas bör den sökandes poäng i provets andra moment inte vara mer än 20 % lägre än i det första momentet.   

”Vi är medvetna om att söktrycket till ekonomiutbildningarna är stort, därför påverkar förändringarna i antagningen många sökande. Det är exceptionellt att kriterierna för antagningen ändras mitt under ansökningsprocessen, vilket är beklagligt och något som vi under normalförhållanden aldrig skulle gå in för. Vi har försökt förverkliga förändringarna så att vi hela tiden utgår från den sökandes perspektiv och de sökandes rättigheter. Däremot måste vi samtidigt på bästa möjliga sätt försäkra oss om att vi i samband med ansökningen inte riskerar någons liv eller hälsa.” säger Sami Saarenketo, ordförande för Föreningen för handelshögskolorna i Finland och dekanus vid handelshögskolan i Villmanstrand.

I tillägg till den gemensamma antagningen är det också möjligt att studera ekonomi via öppna universitetet. Alla enheter med ekonomiutbildning erbjuder en öppen universitetsled och en del enheter även en led genom vilken alla som avlagt ett visst antal kurser med tillräckligt goda betyg antas som studerande. Kriterierna för den öppna universitetsleden finns på universitetens webbsidor.

Tilläggsinformation:

Sami Saarenketo, Sami.Saarenketo at lut.fi, +358 (0)50 308 6181 

Sökande kan bekanta sig med de förändrade kriterierna: http://www.kauppatieteet.fi/sv/antagningskriterierna-2020/

 

Vanliga frågor kring förändringarna i antagningskriterierna för ekonomiutbildningen

Även Finlands universitetsrektorers råd (UNIFI) svarar på frågor som berör ändringar i antagningen av studerande: https://www.unifi.fi/uutiset/fragor-och-svar-om-antagningen-av-studerande/

Vad har universiteten beslutat beträffande antagningen av studerande 2020?

Universiteten har fastslagit att traditionella urvalsprov inte kan ordnas på ett tryggt och säkert sätt på grund av situationen med coronaviruset. Som en följd av detta har universitetens prorektorer med ansvar för utbildningen beslutat att antagningen under våren och sommaren 2020 ordnas på sätt som undviker fysiska kontaktsituationer. (Källa: UNIFI)

Varför fattades beslutet om att inte ordna traditionella urvalsprov först nu? Varför kom det inte information om de nya antagningssätten förrän den gemensamma ansökan var över?

Universiteten försökte så länge som det var möjligt säkra att antagningen av studerande skulle ordnas på det sätt som meddelades på förhand. Beslutet har fattats så fort det var möjligt. Att ändra urvalsproven var inte ett lätt beslut, eftersom det innebär ovisshet för de sökande – på grund av detta kunde universiteten inte fatta beslutet lättvindigt utan först efter noga övervägande och en grundlig lägesbedömning. Det har blivit klart för universiteten att deltagarnas och övervakarnas säkerhet inte kunde garanteras under dessa omständigheter. (Källa: UNIFI)

Varför kan urvalsproven inte flyttas till exempelvis juli, augusti eller september och läsårsstarten till januari?
 

Det är omöjligt att veta hur virussituationen kommer att se ut under sensommaren eller den kommande hösten. Det kan hända att det inte skulle vara säkert att ordna traditionella urvalsprov då heller, vilket innebär att universiteten inte kan förlita sig på det alternativet.

Att flytta starten på studierna skulle vara problematiskt och de samhälleliga konsekvenserna betydande. En majoritet av de studerande väljs genom betygsantagning enligt tidtabellen som meddelades tidigare, och universiteten vill även trygga möjligheten att inleda studierna på hösten för de som antas på andra sätt. (Källa: UNIFI)

 

Är beslutet som nu har fattats jämlikt och lagligt med hänsyn till samtliga sökande?

Situationen är exceptionell och kräver förändringar som inte skulle göras under normala förhållanden. I de alternativa ansökningsförfarandena beaktas de sökandes perspektiv och möjligheten för alla som är behöriga att ansöka att bli antagna. Som en helhet är strävan att genomföra antagningen på ett sätt som minimerar förändringarnas inverkan på antagningens resultat. Jurister specialiserade på studieärenden medverkar i beredningen. Frågor som rör jämlikhet och legalitet granskas synnerligen noggrant under beslutsfattandets alla skeden. (Källa: UNIFI)

 

Vad ska den sökande göra nu?

Förändringarna kräver i det här skedet inga åtgärder av de sökande. Inträdesprovet kommer till innehåll och stil att se ut som förr, de sökande kan alltså fortsätta att förbereda sig på samma sätt som tidigare. Också det andra momentet i inträdesprovet är innehållsmässigt likadant. Det enda som den sökande behöver försäkra sig om innan provet är att hen under dagen för provet har tillgång till en dator och en uppkoppling till internet. Om det andra momentet i inträdesprovet arrangeras digitalt och under övervakning på distans bör den sökande ha en dator som möjliggör kontakt med ljud och bild.

 

Är det inte ojämlikt att de sökande förväntas ha internetuppkoppling och en dator som möjliggör kontakt via ljud och bild? 

Universiteten har fastslagit att de sökande kan förväntas ha lämplig utrustning för ett digitalt prov, i det fall det blir ett digitalt inträdesprov.

 

Varför minskades andelen som antas via inträdesprovet medan andelen som antas på basis av betyget ökades?  Varför har olika universitet olika procentuell fördelning mellan betygsantagning och antagning på basis av inträdesprov?

Den del som antas på basis av inträdesprovet minskades av den orsaken att det på grund av coronaepidemin inte var möjligt att på ett tryggt och säkert sätt ordna ett omfattande inträdesprov. De procentuella skillnaderna mellan enheterna beror även på att handelshögskolorna är olika och att de analyserat statistiken för tidigare års sökande. En liknande skara sökande som tidigare antagits genom inträdesprov till en del av handelshögskolorna, skulle också ha antagits genom en ökad betygsantagning i stil med den som nu exceptionellt ordnas. För en del av handelshögskolorna visar statistik från tidigare år att många studerande som antagits genom inträdesprov inte hade kunnat antas på basis av betyget.

 

Betyder inte detta att någon nu kan få en studieplats genom att fuska?

Ekonomiutbildningen strävar efter att förhindra fusk genom att dels utöka betygsantagningen, dels skapa ett tvådelat inträdesprov. Den sökande bör i det andra övervakade momentet av inträdesprovet nå poäng som inte är mer än 20 % lägre än i det första momentet.

 

Får man be en kompis om hjälp eller får man ta hjälp av böcker eller internet om provet görs hemma och utan övervakning?

Den sökande bör göra inträdesprovet självständigt vilket betyder att ingen annan än den sökande får delta i provet. Om inträdesprovet inte görs självständigt är det frågan om bedrägeri. Om en sökande gör sig skyldig till bedrägeri kan det leda till att den sökande förlorar sin studieplats och till andra rättsliga och administrativa påföljder.  

Tidtabellen för det första provmomentet är strikt och kunskapen avgör mer än material som finns till hands. Det andra momentet i inträdesprovet övervakas och för att kunna antas får den sökandes prestation inte vara sämre än 20 % av resultatet i det första momentet. Den största chansen till en studieplats är bäst om man själv innehar de kunskaper som provet förutsätter. 

 

När meddelas hur det andra momentet i inträdesprovet ordnas?

De sökande meddelas senast 3.6.2020 om hur provets andra moment ordnas. I vilket fall som helst kommer innehållet i provet att vara likadant, oberoende av om provet avläggs i universitetens utrymmen eller övervakat på distans.

Noggrannare information om provarrangemangen ges innan de planerade proven. Förändringar meddelas på webbsidorna för Studieinfo och sidorna för den gemensamma antagningen samt på universitetens egna webbsidor. Därtill ombeds de sökande följa med den e-postadress som denna angivit i Studieinfo.