| 18.02.2019

Avspark för unik internationell kurs på Hanken

Studenter från Hanken, Handelshögskolan i Stockholm och USI Lugano i Schweiz träffades i Helsingfors i lördags för att ta sig an globala utmaningar inom livsmedelsavfall.

Kursen Tackling World Challenges är ett unikt samarbete mellan Hanken, Handelshögskolan i Stockholm och USI Lugano i Schweiz. På lördagen den 16 februari gick kursen av stapeln för tredje gången, då totalt 36 kursdeltagare från de tre universiteten samlades för kursstarten på Hanken i Helsingfors.

Sedan kursen första gången ordnades 2017, har studenter vid universiteten fått fundera på lösningar till stora globala utmaningar. En sådan utmaning är att minska på den stora mängden livsmedelsafvall, säger Liisa Välikangas, som är professor vid Hanken och en av initiativtagarna till kursen. 

– Det är viktigt att närma sig de här frågorna med långsiktiga, men också experimentella lösningar. De är stora utmaningar som inte går att lösa direkt, men man måste fortsätta jobba på att lösa dem, säger Välikangas.

Inom kursen samarbetar studenterna i grupper med deltagare från alla tre universitet via digitala plattformar. Idén är att studenterna ska lära sig jobba med personer som befinner sig i ett annat land, vilket är vardag i många företag i dag. De ska lära sig lösa komplexa utmaningar, och lära sig samarbeta med företag i praktiken. Kursen är mycket krävande, men studenterna har också stor nytta av den, säger Liisa Välikangas.

– Studenterna lär sig interkulturella arbetskunskaper, att tänka kring väldigt stora utmaningar på ett komplext sätt och att experimentera med lösningar inom ett företag. De lär sig viktiga färdigheter, säger Välikangas.

I år är kursens samarbetspartner livsmedelsbolaget Nestlé, och studenternas ska lösa problem kring livsmedelsavfall inom företagets leveranskedja. Tidigare år har bland annat Ikea och International Food Waste Coalition varit samarbetspartner inom kursen.

Efter kursens första dag deltog studenterna också i Rethink Food-evenemanget i Hanken Business Lab. Där presenterade företagen Nestle, Fazer, Oatly, Goodio och organisationen International Food Waste Coalition sina tankar kring hållbarhet och att minska livsmedelsavfallet. 

Deltagarna i Tackling World Challenges-kursen 2019.jpg