| 11.05.2023

Årets alumn Kurt Björklund: Alumnerna har ett kollektivt ansvar för att stöda Hanken

Årets alumn 2023 Kurt Björklund uppmanar studenterna att börja jobba med något de brinner för och han tycker att alumnerna har ett kollektivt ansvar för att Hanken ska vara en stark högskola också i framtiden.

Kurt Björklund
Kurt Björklund

– Jag är väldigt hedrad över att har blivit utnämnd till Årets alumn! Det är trevligt att jag har kunnat bidra till positiva saker för Hanken, studenterna och alumnnätverket, säger Björklund, managing partner i det globala investeringsbolaget Permira.

Björklund började studera på Hanken eftersom han var intresserad av nationalekonomi.

– Jag tyckte det var ett fascinerande sätt att kvantifiera ett mänskligt beteende både på makro- och mikronivå.

Björklund utexaminerades från Hanken 1993 med nationalekonomi som huvudämne och finansiering och investering som biämne. Efter två år på konsultbolaget BCG i Stockholm sökte han sig till INSEAD i Frankrike för att gå ett MBA-program.

De senaste 27 åren har Björklund jobbat inom samma företag, det som i dag är Permira. Först 12 år i London, New York och Stockholm och de senaste 15 åren i London som företagets vd. 

Mod att fatta svåra beslut

Björklund säger att Hanken har gett honom en stark grund som fört honom vidare i karriären.

– Finland har ett ganska teknokratiskt utbildningssystem. Man lär sig på ett kvantitativt sätt med vetenskap som grund, det är mindre fokus på debatt och diskussion. Även om du inte blir bäst på att debattera, så ger det dig ett starkt självförtroende gällande rätt och fel, att våga fatta svåra beslut.

Björklund lyfter också fram Hankens utbytesprogram som en klar fördel.

– Jag utnyttjade programmet till fullo med två utbyten, ett i Norge och ett i USA. Det var otroligt värdefulla erfarenheter i det skedet av min karriär och jag fick vänner för livet.

Till Hankens studenter i dag säger Björklund att de ska se till att samla på sig erfarenheter.

– Det är en av dom få perioderna i livet då du verkligen kan mata din nyfikenhet kring områden som du kanske inte kommer att jobba med senare. Det är viktigt att förstå dina egna styrkor och svagheter. Mycket handlar om karriärplanerande i dagens läge men saker och ting går sällan helt enligt planerna. Hitta något du brinner för att jobba med, hoppa in i det med själ och hjärta.

Vill hjälpa andra

Enligt Björklund är det alumnernas kollektiva ansvar att se till att Hanken är en stark högskola i en värld där universiteten i världen konkurrerar mot varandra, både fysiskt och virtuellt.

– Det är extremt viktigt att vi hjälper Hanken att vara den starkaste möjliga institutionen så att vi ger de bästa möjliga förutsättningarna till de unga som ska ut i världen och de unga som stannar i Finland för att konkurrera mot resten av världen.

Björklund har haft en lång och mycket framgångsrik karriär i riskkapitalbolaget Permira. Vad har han upplevt som mest belönande hittills?

– När man går igenom svåra perioder som ofta varar flera år och har uthållighet att klara sig igenom det, och sen ser hur det betalar sig tillbaka de nästa tio åren. Att våga tro på att du gör rätt även när det känns riktigt svårt. 

Nu under ett senare skede i karriären är det mest belönande att göra andra människor framgångsrika, vare sig det gäller att hjälpa via erfarenheter, ledarskap, ekonomiskt eller på annat sätt.

På fritiden gillar Björklund äventyrssporter som kräver 100 procent fokus och skingrar jobbtankarna, till exempel långa distanser på mountainbike, vattensporter, skidåkning i knepiga miljöer och bergsklättring. Gärna tillsammans med familj och vänner eftersom han då kan kombinera det bästa av två världar.

– Jag tycker också om att bygga olika hus och andra byggnader. Projekten blir alltid färdiga men de tar aldrig slut – det kommer ständigt nya.

Text: Jessica Gustafsson
Bild: Permira