| 28.03.2024

Alumnintervju med Martina Abrahamsen: ”Framgång handlar inte om pengar utan att du är tillfreds med dig själv och dina värden”

Martina Abrahamsen
I den nya serien Alumnintervju träffar vi den här gången Martina Abrahamsen, som jobbat i bankbranschen i 17 år. Hennes karriär har tagit henne via Frankfurt och Paris till Zug i Schweiz där hon nu jobbat i sex år. Genom hela sin karriär har hon haft nytta av sin examen från Hanken som gett henne en stabil grund och många nyttiga färdigheter.

Martina Abrahamsen förberedde sig för inträdesprovet i juridik när hon plötsligt insåg att det inte alls var vad hon ville göra. Hon började istället studera statistik på Lunds universitet, men trivdes inte så bra och sökte istället till Hanken år 2001.

-    Jag valde Hanken för det kändes så familjärt och hemtrevligt, men samtidigt internationellt. Jag ville studera någonting tvärvetenskapligt så då föll valet naturligt på företagsledning och organisation. Det är ett väldigt diskuterande ämne och föreläsningarna kändes personliga, säger Martina.

Enligt henne var studietiden den bästa tiden i hennes liv. Även om hon studerade snabbt och blev klar redan 2004, hann hon ändå knyta viktiga kontakter och skapa ett nätverk.

-    På Hanken är det lätt att nätverka då det är en så liten skola. Vissa studiekompisar har jag fortfarande kontakt med, men även om man inte skulle ha haft kontakt sen studietiden så känns det ändå som att man kan ta kontakt ifall det skulle behövas.

Efter utexamineringen 2004 började Martina jobba på Handelsbanken där hon byggde grunden för sin karriär som bankir. Hon poängterar att man inte behöver ha läst finansiell ekonomi för att skapa sig en karriär inom finansbranschen utan man kan tvärtom ha nytta av att ha läst något annat.

Jobben på Handelsbanken förde henne ut i världen, först till Frankfurt och sedan till Paris. Därifrån flyttade hon till Schweiz och ett jobb på Crédit Suisse. De senaste två åren har hon jobbat som Relationship Manager för investeringsbanken UBS, vilket innebär att hon har daglig kontakt med snart sagt alla avdelningar inom banken.

-    Även om jag har en fin karriär inom finansbranschen ser jag inte pengar som ett mått på framgång utan snarare att man får jobba i enlighet med sina egna värderingar och är nöjd med sig själv.

För dagens studenter på Hanken vill Martina understryka vikten av nätverkande. Enligt henne har allt jobb inom affärsbranschen att göra med människor och människorelationer.

-    Hankens utbildning ger en bra grund i och med att studierna innehåller så mycket grupparbeten. Det är viktigt att lära sig komma överens med olika sorters människor. Kom ihåg att du är en ambassadör för dig själv hela tiden – om några år kan din gamla studiekompis komma emot i korridoren på ditt jobb!

På fritiden gillar Martina att ta ut allt av den vackra naturen i Schweiz. Nära hennes hemstad Zug finns många skidorter och om somrarna brukar familjen åka upp till bergen för att vandra och ha picknick.

Martina Abrahamsen talade på Hankens Alumni Insights evenemang 21.3.2024. Nästa Alumni Insights-evenemang ordnas på hösten.

I denna artikelserie intervjuar vi Hankens alumner. Känner du någon som du tycker vi ska intervjua? Eller vill du själv ställa upp? Mejla oss med tips på alumni@hanken.fi.

Text och bild: Marlene Günsberg