| 30.11.2020

Bengt Holmström: ”Rätt tidpunkt att locka talanger till Finland” 

Finland borde så snabbt som möjligt ta fram en plan över hur man kan locka de bästa talangerna till Finland. Det säger ekonomieprofessor Bengt Holmström i en intervju med Baba Lybeck.

Diskussionen sändes virtuellt på Hanken Research Day fredagen den 27 november 2020. Se inspelningen här.

Holmström betonar att konkurrensen om talangerna är hård. Donald Trump har gjort det svårare att immigrera till USA, och därför skulle det enligt honom löna sig för Finland att nu reagera snabbt.

- Finland är känt för att vara rent och välorganiserat och det här är ett fint varumärke. Att landet leds av kvinnor gör det också attraktivt för kvinnor att komma hit.

Holmström tror starkt på att universitetsområdena kommer att vakna till liv igen efter coronapandemin eftersom personlig handledning och idébyten ansikte mot ansikte inte kan ersättas. Däremot tror han att det här är tidpunkten då onlineundervisningen på globalt plan på allvar tar fart. 

- Nyligen när jag talade på ett kinesiskt forum hade jag fyra miljoner åhörare. Det här säger något om vilka möjligheter den globala onlineundervisningen erbjuder. Det är något som Finland inte ska missa.
 
 

”Coronapandemin bunden till årstid”

För Holmström har coronapandemin inneburit mer jobb. 

- Jag reser från ett virtuellt evenemang till ett annat hela tiden.

Holmström säger att trots att det är "mycket osäkert" så har det så småningom blivit "uppenbart" att  coronapandemin "nästan säkert" är något som är bundet till årstid.

- Jag tror att vi är inne i den värsta tiden nu när människor vistas allt mer inomhus och den ultravioletta strålningen avtar. Jag tror att det kommer att bli bättre mot våren, men jag tror också att vi bör vara förberedda på att coronapandemin är här ännu nästa höst även om vi skulle få ett vaccin mot det.

Holmström förutspår att aktivitetsnivån på en del arbetsplatser också efter pandemin kommer att vara lite lägre jämfört med hur det var tidigare.

- Det är möjligt att antalet arbetsresor minskar, vilket gör det svårt för företag inom resebranschen och andra relaterade branscher att ta sig upp. Däremot tror jag att det kommer att finns en stor efterfrågan på att göra privata restaurangbesök genast när människor inte behöver befara att bli smittade.

Hanken Research Day erbjöd i år också på fyra presentationer av Hankens forskare som gör covid19-relaterad forskning: Emma Nordbäck, Kim Ittonen och Jesper Haga, Gyöngyi Kovács och Erik Wengström. Efter presentationerna intervjuades forskarna av Baba Lybeck. 

Text: Maria Svanström