| 05.12.2023

Vinnarna av Hanken Quantum Hackathon 2023 vill hjälpa företag som kämpar med ESG-rapportering

Vinnarna av Hanken Quantum Hackathon 2023
Det vinnande laget i årets Hanken Quantum Hackathon erbjuder praktiska lösningar för små och medelstora företag i Finland som brottas med ESG-rapportering. Studenterna bakom Sustainify utvecklade en plattform som ska förenkla rapporteringsprocessen genom skräddarsydda frågeformulär för användarna.

Det vinnande laget består av Hankenstudenterna Truc Thanh Van, Milla Rantamäki, Ismail Karioun och Haaga-Helia-studenten Janis Aizpurietis.

– När vår plattform är klar kommer vi att använda avancerade algoritmer för att hantera komplexa ESG-beräkningar och förse användarna med en omfattande ESG-rapport. Vi vill skapa ett användarvänligt system som ska hjälpa över 99 procent av små och medelstora företag i Finland som kämpar med ESG-rapportering, förklarar Truc Thanh Van.

Ett lyckat samarbete

Hackathonet arrangerades av Hankens Quantum labb och Ultrahack i samarbete med VTT, KPMG, IBM, Bluefors, IQM, Hartwall och Business Finland. Quantums direktör, professor Benjamin Maury, säger att samarbetet kring ämnen som kvantberäkning och hållbarhet var mycket lyckat.

– Det var en fullträff för Hanken att få samarbeta med de företag som eventuellt kommer att revolutionera framtidens finansiering och affärsverksamhet.

I Hankens Quantum labb fick vinnarteamet tillgång till superdatorn LUMI och Bloombergs databas för att granska ESG-mallar. I framtiden vill teamet integrera generativ AI i mjukvaran, bland annat för att samla in data och formulera frågeformulär.

– Vi planerar också att använda någon form av kvantteknologi, men det är en långsiktig vision, säger Ismail Karioun, som är utbytesstudent från EM Strasbourg Business School och studerar finansiell ekonomi och redovisning på Hanken.

Teamet vann 2000 euro och möjligheten att presentera sitt arbete för KPMG.

– Vi ser fram emot att få mer feedback på vår lösning när vi visar vår idé för KPMG, säger Milla Rantamäki, som läser marknadsföring på Hanken.

Ny kunskap och bredare nätverk

Under hackathonet fick studenterna mentorsstöd. En av mentorerna var Hans-Kristian Sjöholm, aktieplaceringsdirektör på Evli och arbetslivsprofessor på Hankens Quantum labb.

– Hackathon-tävlingen är ett bra sätt att visa studenterna vilka utmaningar och teman som är relevanta i finansbranschen just nu och också med tanke på deras framtida karriärer.

Sjöholm säger att förberedelserna inför tävlingen varierade bland deltagarna och han ger ett tips till nästa år.

– Jag tror att det är viktigt att börja arbeta på ett projekt redan på förhand om man vill klara sig i tävlingen eftersom deltagarna har så kort tid på sig.

Studenterna säger att de fick både ny kunskap och bredare nätverk tack vare tävlingen.

– Det var en fantastisk upplevelse att göra det här projektet under en helg inom 48 timmar och träffa alla människor med olika bakgrunder, säger Ismal Karioun.

Milla Rantamäki och Truc Thanh Van håller med. Truc Van säger att hon efter hackathonet fick många kontaktförfrågningar på Linkedin.

– Människor har bjudit in mig till alla möjliga kvantgrupper, vilket jag, som student i redovisning, aldrig hade kunnat föreställa mig tidigare. Jag skulle definitivt rekommendera andra Hankenstudenter att delta nästa gång om de är på jakt efter nya utmaningar.

 

Hanken Quantum Hackathon arrangerades för fjärde gången och temat var ”sustainable finance in the quantum era”. 14 lag tävlade i evenemanget under helgen 24–26 november.

Läs mer om Quantum:
Quantum utbildar framtidens ledare inom ekonomi och teknologi

Text: Jessica Gustafsson
Bild: Aleksi Lehtinen