| 15.03.2021

Vanliga frågor inför urvalsproven 2021

Varför ordnar universiteten fysiska urvalsprov i en pandemisituation?
Som ett resultat av en noggrann bedömning och riskanalyser, har universiteten konstaterat att ordnandet av urvalsprov som förutsätter fysisk närvaro genom noggranna säkerhetsarrangemang är det bästa sättet att under dessa förhållanden genomföra rättvisa studerandeantagningar, som beaktar de branschspecifika specialkraven och som är likvärdiga för sökandena.

Universiteten ordnade fysiska urvalsprov även våren 2020 med iakttagande av noggranna säkerhetsbestämmelser. Efter urvalsproven kom inga exponeringar eller smittkedjor till kännedom.

För våren 2021 har säkerhetsbestämmelserna reviderats och till exempel säkerhetsavstånden har ökat jämfört med i fjol. Informationen om hur viruset sprids och smittar har ökat och man kan förbereda sig väl på provarrangemangen.

Universiteten ser också till att man efter provet vet vem som har skrivit provet i vilken sal, varvid man kan spåra eventuella smittkedjor.

Urvalsprovsituationerna klassificeras inte som offentliga tillställningar, därför omfattas de inte av de allmänna begränsningarna för sammankomster.

Inom konstbranschen ordnas när- och distansprov. Ansökningsmål som redan tidigare har meddelat att de genomför urvalsproven på distans (till exempel ansökningsmål vid Konstuniversitetet där internationella sökande deltar) genomförs enligt planerna.

 

Är det tryggt att delta i urvalsproven? 

Vid ankomsten till provplatsen och vid provtillfället är utgångspunkten för alla arrangemang en så trygg provsituation som möjligt för både sökandena och övervakarna.  

Säkerhetsarrangemang innebär till exempel att de sökande tas emot utomhus, att de eskorteras in i provlokalen, att man använder skyddsutrustning och att man ser till att det är ett tillräckligt avstånd mellan de sökande.  

Universiteten rekommenderar att sökandena undviker närkontakter under två veckor före urvalsprovet samt under den tid de deltar i urvalsprovet. De sökande ombeds i god tid innan de deltar i urvalsprovet bekanta sig med THL:s anvisningar om hur coronaviruset smittar och hur man skyddar sig mot det: THL smitta och skydd  

 

Måste den sökande använda ansiktsmask under provet?

Universiteten förutsätter att ansiktsmask används under urvalsprovet. Om du av hälsoskäl inte kan använda ansiktsmask ska du ansöka om individuella arrangemang. Kontakta universitetens ansökningsservice Opens in new window om du har frågor om användningen av ansiktsmask. Sökande som inte har varit i kontakt på förhand och som inte använder ansiktsmask hänvisas till det utrymme som reserverats för dem utan ansiktsmask.

Coronasituationen oroar mig. Vad ska jag göra? 

De sökande ombeds i god tid innan de deltar i urvalsprovet bekanta sig med THL:s anvisningar om hur coronaviruset smittar och hur man skyddar sig mot det: THL smitta och skydd 

 

Om jag insjuknar före urvalsprovet, vad ska jag göra?

Personer i isolering samt officiell eller frivillig karantän får inte delta i urvalsprovet. Coronavirussituationen förutsätter att alla agerar ansvarsfullt enligt THL:s och de lokala myndigheternas anvisningar Opens in new window . Man måste prioritera att ta hand om sin egen och andras hälsa.

Om den sökande har symtom som tyder på coronavirussmitta ska han eller hon följa hälso- och sjukvårdens anvisningar i sitt eget område och söka sig till coronavirustest. De som väntar på att få ta test eller på resultaten ska stanna hemma och undvika närkontakt och de kan inte delta i urvalsprovet.

Om sökanden reser till Finland från ett land som är föremål för resebegränsningar på grund av coronavirussituationen, rekommenderar THL att sökanden går i frivillig karantän och stannar hemma (THL resor och coronaviruspandemin). Personer i frivillig karantän ska inte delta i urvalsprovet.

Urvalsprov kan inte ordnas med specialarrangemang för sökande som har förordnats i isolering eller som är i karantän.

Läs de noggrannare gemensamma säkerhetsanvisningarna för alla sökande på Unifis webbplats eller på universitetens och de gemensamma antagningarnas sidor.

 

Varför kan man inte erbjuda ett eget provutrymme för personer i karantän?  

Personer i karantän omfattas av lagen om smittsamma sjukdomar 1227/2016. När du är i frivillig eller officiell karantän ska du enligt THL:s anvisningar undvika närkontakt med människor utanför ditt eget hushåll.

Personer i karantän tillåts  inte komma till universitetens lokaler och det är inte möjligt att delta i provet utan att kontaktsituationer uppstår.  De som är i karantän kan inte delta i urvalsprovet. Urvalsprovet ordnas enligt den angivna tidtabellen och inga extra provtillfällen ordnas.

 

Varför kan jag inte få ett distansprov om jag är i karantän? Universiteten ordnade ju distansprov förra våren. 

Urvalsproven ska genomföras med jämbördiga arrangemang för att alla sökande ska behandlas jämlikt. Därför är det inte möjligt att ordna urvalsprov för personer i karantän eller personer som förordnats i isolering.

För att den sökande effektivt ska kunna undvika exponering före urvalsproven, uppmanas de sökande att undvika närkontakter två veckor före urvalsprovet samt under den tid de deltar i urvalsprovet.

 

Vad händer om fysiska urvalsprov inte kan ordnas?

Sättet att genomföra urvalsproven ändras endast om myndighetsföreskrifterna kräver det. Vid antagningen av studerande är det väsentligt att säkerställa likabehandling och förtroendeskydd. Oövervakade elektroniska distansprov medför uppenbara juridiska risker och utmaningar. Vi anser att oövervakade distansprov är ett alternativ till anordnandet av urvalsprov, som man ska ta till först i sista hand.

 

Fler frågor och svar hittar du här.