| 03.05.2023

Professor Lisa Ellram: "Produktdesign är nyckeln till att skapa en hållbar ekonomi"

Lisa Ellram föreläser om cirkulär ekonomi_1
Professor Lisa Ellrams intresse för vår planets framtid väcktes tidigt och därför har hon nu studerat och publicerat forskning om miljöhållbarhet i över 20 år. Som gästforskande Fulbright Distinguished Professor vid Svenska handelshögskolan (Hanken) har hon fokuserat på leveranskedjans roll i den cirkulära ekonomin.

Den cirkulära ekonomin bygger på att minimera avfall och föroreningar, cirkulera produkter och material och återställa naturen, vilket innebär att man antingen förnyar det man tagit eller till och med förbättrar läget. Produktdesignens roll är avgörande när det gäller cirkulär ekonomi. Enligt professor Ellram avgör designen 80-90 procent av en produkts eller tjänsts miljöpåverkan under dess livscykel.

-Produktdesigners utformar nya produkter. Samtidigt som de väljer råvaror till produkten avgör det också vilken teknik som behövs för att tillverka den. Det i sin tur avgör var man kan producera och distribuera den, säger Ellram. Hur hållbar kommer den att vara? Kommer den att kunna återanvändas? Kan man återvinna en del av den? Design är verkligen i nyckelposition här, fortsätter hon.

Varför behöver vi en cirkulär ekonomi?

Resursanvändningen på jorden har tredubblats sedan år 1970 och kan fördubblas igen fram till år 2050 om vi fortsätter på samma sätt. Man behöver skapa en cirkulär ekonomi där produktdesignen minimerar avfall och föroreningar, produkter och material återvinns och naturen förnyas.
Enligt Ellram bör vi fokusera på de sektorer som använder mest resurser och där potentialen för cirkulär ekonomi är stor. Till den här kategorin räknar hon elektronik och IKT, batterier och fordon, förpackningar och plast.

-Apple har meddelat att de endast kommer att använda återvunnen kobolt i sina produkter. Det är bra både för miljön men också bra på grund av de dåliga arbetsförhållandena och följderna av koboltframställning, konstaterar Ellram.

Många av de utmaningar vi står inför i dag är paradoxer - man vill ha kobolt eftersom det behövs i många miljövänliga produkter. Men utvinning av kobolt kan förorena vatten, luft och mark. Det verkar som om vi inte kan göra bra ifrån oss utan att göra vissa kompromisser.

Vid Hanken har Lisa Ellram hållit en doktorandkurs om cirkulär ekonomi. Hon arbetar också med ett projekt tillsammans med Hankenforskarna Gyöngyi Kovács och Anna Aminoff om cirkulär ekonomi och förpackningar. Ellram gör nu en systematisk litteraturöversikt om förpackningar med cirkulär ekonomi och tittar då på miljöperspektiv kontra affärsperspektiv.

Professor Lisa Ellram höll ett föredrag om cirkulär ekonomi vid ett frukostseminarium vid Svenska handelshögskolan den 18 april 2023.

Text och bild: Marlene Günsberg