| 02.03.2018

Kollektivavtalets förlikningsförslag förkastat

Det gemensamma kollektivavtalets nya villkor har sedan fredagen 16.2.2018 diskuterats under ledning av förhandlare Janne Metsämäki. Förhandlaren lämnade in ett förlikningsförslag 27.2.2018 som arbetsgivarna förkastade.

Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU (JUKO), Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL samt Löntagarorganisationen Pardia har 28.2.2018 genomfört en strejk på Helsingfors universitet.

De största meningsskiljaktigheterna gäller reformen av lönesystemet och löneförhöjningarnas nivå. Det är främst diskussionen om löneökningar som nått offentligheten, men löneförhandlingarna bör ses som en helhet vilket också inkluderar diskussioner om ändringar i själva kollektivavtalet.

Löntagarorganisationerna Pardia, JHL och JUKO har 22.2.2018 gett en strejkvarning, som berör Aalto-Universitetet, Svenska handelshögskolan, Konstuniversitetet, Tammerfors Tekniska Universitet, Vasa Universitet och Tammerfors Universitet. Strejken ska enligt anmälan inledas 7.3. kl. 00.00 och avslutas 7.3. kl. 24.00.

Löntagarorganisationerna har också gett en strejkvarning som berör Östra-Finlands Universitet, Jyväskylä Universitet, Lapplands Universitet, Villmanstrands Tekniska Universitet, Uleåborgs Universitet, Åbo Universitet och Åbo Akademi samt deras övningsskolor. Enligt anmälan inleds strejken 14.3. kl. 00.00 och avslutas 14.3. kl. 24.00.

Enligt Bildningsarbetsgivarna, arbetsgivarförbundet för universiteten, är nivån på den allmänna löneförhöjningen i vanlig ordning en del av helheten som omfattar ändringar både i kollektivavtalets innehåll och av löneförhöjningar.

De mest betydelsefulla meningsskiljaktigheterna är fortsättningsvis förnyandet av lönesystemet och löneförhöjningens nivå. Det centrala målet för arbetsgivaren är att förnya lönesystemet för att frångå den tunga och arbetsdryga utvärderingsomgång som inträffar vartannat år, vilket även arbetstagarna upplevt vara frustrerande. Ändringens syfte är att mera flexibelt kunna ta hänsyn till de anställdas arbetsprestationer.

Bildningsarbetsgivarna konstaterar 27.2 i sitt uttalande att universitetens personal har förtjänat sina löner. För att säkerställa ett fungerande universitet, personalens antal och kvaliteten av verksamheten bör emellertid uppmärksamhet fästas vid att utveckla innehållet av kollektivavtal vid sidan av löneförhöjningarnas nivå. Bildningsarbetsgivarna önskar att medlingen i arbetskonflikten fortsätter snarast möjligt och i en konstruktiv anda.