| 14.12.2023

Huvudstadsregionen är studentvänlig, men stigande levnadskostnader och samhällskriser oroar studenterna

Studenter vid Hanken har deltagit i en undersökning om hur studenter i huvudstadsregionen ser på bland annat boendet, välmående och framtiden i huvudstadsregionen. Nästan 70 % av studenterna är oroliga för sin utkomst när levnadskostnaderna stiger och två tredjedelar anser att samhällskriser påverkar deras framtidstro negativt.

Enligt undersökningen märks redan svårigheterna att klara sig starkt i en del studenters vardag. Cirka en tredjedel av studenterna uppgav att de avstått från att köpa mat eller medicin på grund av bristande ekonomi. De som har möjlighet att jobba vid sidan av studierna var inte lika oroade för sin utkomst.

-    Den ökade inflationen har påverkat radikalt studenternas köpkraft, vilket tydligt påverkar vardagen. Studentkåren jobbar aktivt med att marknadsföra arbetsuppdrag för att hjälpa arbetssökande, säger Ville Ruokonen, ordförande för Hankens studentkår.

Huvudstadsregionen anses vara rätt studentvänlig trots att många tycker att Helsingfors är dyrt. Det uppvägs delvis av att möjligheterna för högskoleutbildade att få jobb i huvudstaden upplevs som goda. Trots att i genomsnitt hälften av studenternas nettoinkomst går till boendekostnader är majoriteten av respondenterna nöjda med sin boendesituation. Liksom tidigare år anser majoriteten av de svarande att det är sannolikt att de kommer att bo kvar i huvudstadsregionen även i framtiden.

-    Studentkåren är glada att Helsingfors anses studentvänlig. Vi strävar ständigt efter att erbjuda våra evenemang så billigt som möjligt så att alla har chansen att delta, konstaterar Ruokonen.

Hanken kommer inom kort att göra en egen välmåendeundersökning bland sina kandidat- och magisterstudenter.

Enkäten genomfördes våren 2023 av Forskningsstiftelsen för studier och utbildning i samarbete med bland annat studentföreningen World Student Capital, högskolorna och studentkårerna i huvudstadsregionen.

Du kan läsa hela undersökningen på Forskningsstiftelsen för studier och utbildnings webbsida här.

Text: Marlene Günsberg