| 03.10.2023

Blogg: Förändringar ruskar om arbetslivet - hur säkerställer man både produktivitet och välbefinnande?

Hankenprofessorn Jennie Sumelius forskar i hur övergången till hybridarbete, blandningen av distansarbete och arbete på plats, leder till förändringar på arbetsplatsen och vad HR kan göra för att hantera dessa förändringar.

I den här bloggtexten fördjupar hon sig i gråzonen mellan distansarbete och arbete på plats, utmaningarna med självledarskap och behovet för organisationer att skapa flexibla arbetsarrangemang och stöda färdigheterna att arbeta på distans och använda digitala redskap.

- HR måste fokusera på att hjälpa anställda utveckla färdigheter att navigera i den nya arbetsomgivningen: en ’learning mindset’, och en förmåga att hantera förändring, och kanske viktigast att allt -  utveckla färdigheter att leda sig själv. Självledarskap är svårt, säger Sumelius.
 
Övergången till virtuella eller hybrida arbetsarrangemang kan även förändra de anställdas önskan om att vara en del av en arbetsgemenskap. Enligt Sumelius bör HR utvärdera om det är värt att fokusera på att skapa någon form av kärngemenskap för dem som fortfarande vill vara en del av den, samtidigt som man accepterar att alla inte vill ha eller behöver en arbetsgemenskap på samma sätt.

Läs mer på Hankens blogg (på finska):

Muutos ravistelee työelämää – miten varmistaa sekä työteho että hyvinvointi?