| 22.05.2014

Stabilitet nyckelordet för Hankens år 2013

Enligt bokslutet och verksamhetsberättelsen för 2013, som Hankens styrelse behandlade 9.4.2014, motsvarade resultatet förväntningarna både vad gäller budget och resursfördelning. Under året fortsatte högskolan att stärka sin ställning som forskningsintensiv handelshögskola med en stark internationell profil och kunde göra så utgående från en god ekonomisk ställning.

Nya styrkeområden och ny forskarskola

Resultaten av den externa evalueringen av Hankens forskning var mycket positiva. Av högskolans tio forskningsområden ansågs fyra vara av högsta internationella standard och ytterligare fyra områden bedömdes ha potential för internationell konkurrenskraft. De fyra högst evaluerade forskningsområdena blev utsedda till högskolans styrkeområden för de kommande fem åren. Dessa ämnen är finansiell ekonomi, företagsledning och organisation, marknadsföring, och nationalekonomi.

Högskolan stärkte sin utbildning och forskning i entreprenörskap genom att grunda ett nytt forskningscenter: Erling-Persson Centre for Entrepreneurship. Centret namngavs efter Familjen Erling-Perssons Stiftelse som var den största enskilda donatorn i medelinsamlingskampanjen Hanken 100.

För att stärka återväxten av forskare omstrukturerade Hanken sin forskarutbildning i en forskarskola. Under året kunde Hanken garantera 18 månaders heltidsfinansiering för samtliga nya doktorander. Den nya strukturen samt garantin på startfinansieringen ökade forskarutbildningens attraktivitet, vilket återspeglade sig i ett större antal kvalificerade sökande.

Antalet publikationer i internationella referentgranskade tidsskrifter med en ISI Web of Science Impact Factor>1 (53) överskred målsättningen (32) med god marginal. Hanken ökade även antalet publikationer inom den så kallade Financial Times 45-listan där endast de mest prestigefyllda tidsskrifterna finns listade.

Satsningar på utbildning och stabil genomströmning

Efter en tid av fokus på forskning präglades året 2013 av satsningar på att främja utbildningens kvalitet. Under hösten utsågs professor Veronica Liljander till programdirektör för utbildningarna på kandidat- och magisternivå och en grupp bestående av framstående unga och ambitiösa lärare tillsattes för att identifiera och utveckla sätt och incentiv för att främja undervisningens kvalitet.

Hankens styrelse höjde kvoten till den integrerade magisterutbildningen till för att möta den nya årliga målsättningen för antalet magisterexamina (280 från tidigare 250). På grund av detta, samt det faktum att ett stort antal läsåret 2012-13 frånvaroanmälda studerande inledde sina studier hösten 2013, hade Hanken det högsta antalet förstaårsstuderande på 20 år. Även antagningen 2013 var framgångsrik då antalet sökande till den integrerade kandidat- och magisterutbildningen steg speciellt med avseende på sökande med finskspråkig skolbakgrund.

Utexaminationen från samtliga utbildningsnivåer var stabil och på en god nivå. Under året utexaminerade Hanken 227 kandidater (2012: 237), 254 magistrar (2012: 255) och 15 doktorer (2012: 13).

I övrigt skedde endast små justeringar på kandidat- och magisternivå. Ett magisterprogram har ombildats så att fokus i fortsättningen ligger mera på företagsansvar. Den första antagningen till Master's Degree Programme in Strategy and Sustainability var våren 2014.

Reackreditering och utmärkelser för ansvarsfull ekonomutbildning

Hankens MBA-program fick förnyat förtroende i form av en förnyad AMBA-ackreditering. PÅ basis av rekommendationerna programmet i processen, inleddes ett utvecklingsarbete av programmet. En del förbättringar implementerades redan i det program som startade i januari 2014, medan en mer omfattande programutveckling för programmet 2015 är under arbete.

Hankens satsningar på ansvarsfull ekonomutbildning inom ramen för PRME-initiativet (Principles for Responsible Management Education) bekräftades då högskolan blev invald som en av 25 PRME Champions, vilkas syfte är att gemensamt vidareutveckla och främja de aktiviteter som i praktiken möjliggör en ansvarsfull ekonomutbildning. Hankens rapport om framsteg i arbetet för en ansvarsfull ekonomutbildning tilldelades även priset för årets bästa PRME-rapport, 2013 Recognition of Excellence Award, bland de 500 universitetsmedlemmarna världen runt.

Ökad internationalisering av utbildning, studerande och personal

Under året ingick Hanken avtal om en gemensam examen med det prestigefyllda EMLYON Business School i Frankrike. Examen genomförs inom ramen för det engelskspråkiga magisterprogrammet International Strategy and Sustainability vid Hanken och Master of Science in Management vid EMLYON Business School, till en början med två studerande per år.

Effekterna av den obligatoriska utlandsterminen kunde tydligt ses i verksamheten då den totala studentmobiliteten (inkommande och utgående utbytesstuderande) stadigt ökar. Antalet studerande som tillbringar minst tre månader på utbytesstudier eller praktik steg från 299 (medeltal 2010-12) till 337 (medeltal 2011-13). Även antalet studiepoäng som avlades utomlands steg till 4 068 (2012: 3212).

Antalet internationella examensstuderande har hållits stabilt. Andelen internationell personal bland den forskande och undervisande personalen har ökat från 20 % (2012) till 21,2 % (2013).

Stark balans och ökad avkastning tryggade ekonomin

År 2013 uppgick Hankens tillgångar enligt balansräkningen till 82,4 MEUR (76,8 MEUR år 2012). Verksamhetsåret resulterade i ett överskott på 2,7 MEUR, varav merparten uppkom från avkastning på investerings- och finansieringsverksamheten (4,2 MEUR), främst placerade donationsmedel. Portföljavkastningen för de externt förvaltade medlen var 11,05 %.

Intäkterna från den egentliga verksamheten uppgick till 22,0 MEUR (23,1 MEUR år 2012), varav finansieringen från UKM på 16,6 MEUR stod för merparten (18,1 MEUR år 2012). Kostnaderna för den operativa verksamheten uppgick till totalt 23,6 MEUR (22,3 MEUR år 2012), varav personalkostnaderna stod för 65 % (66 % år 2012), fastighetskostnaderna för 13 % (13 %) och övriga kostnader för 22 % (21 %).