| 27.06.2014

Rune Stenbacka utnämnd till forskningsprofessor vid Hanken

Rune Stenbacka, prorektor och professor i nationalekonomi vid Svenska handelshögskolan, har utnämnts till forskningsprofessor vid högskolan. Stenbacka inleder sin 2-åriga professur den 1 januari 2015 och mandatperioden pågår till och med den 31 december 2016.

Under forskningsprofessuren är Rune Stenbacka befriad från undervisning och administrativa uppgifter och kan således fokusera till fullo på att bedriva forskning.

- Det är såväl ett privilegium som en stimulerande utmaning att med Hankens stöd fokusera exklusivt på forskning i konkurrensekonomi under två års tid. På det hela taget är timingen av forskningsprofessuren för min del optimal i belysning av pågående och planerade projekt, säger Rune Stenbacka.

Detta är andra gången Hanken tillsätter en forskningsprofessur och är ett naturligt led i arbetet för att stärka profileringen som ett internationellt forskningsintensivt universitet. Vid valet beaktas tidigare forskningsmeriter och den sökandes forskningslöfte, vilket baserar sig på en klart formulerad forskningsplan.

- Forskningen är grundstenen för hela vår verksamhet och styr även den finansiering universitetet får. Trots att Hanken forskningsmässigt klarat sig bra under de senaste åren måste vi vara medvetna om att konkurrensen ökar hela tiden och att vi kontinuerligt måste utveckla och förnya både oss själva och den kunskap vi skapar, betonar rektor Eva Liljeblom.

För närvarande innehas forskningsprofessuren av Eero Vaara, vars mandatperiod utgår 31.12.2014.

Tilläggsinformation:

Professor Rune Stenbacka

rune.stenbacka@hanken.fi

040 3521 433