| 25.05.2022

Professor Ingmar Björkman ny rektor på Hanken

Ingmar Björkman
Svenska handelshögskolans styrelse har i sitt möte 25.5 2022 utsett professor Ingmar Björkman till Hankens nya rektor. Björkman tillträder 1.8 2022 och mandatperioden är fem år.

Ingmar Björkman kommer från Aalto-universitetets handelshögskola där han har verkat som dekanus för skolan åren 2012-2019 och som professor i internationell företagsledning sedan år 2016. Björkman har även tidigare varit anställd vid Hanken mellan åren 1983-2011, bland annat som professor och prorektor. Utöver detta har han internationell erfarenhet av gästande befattningar vid bland annat Stanford University i USA och INSEAD i Frankrike.

– Jag är glad att återvända till min alma mater, där jag har så många fina minnen. Högskolan har ett gott rykte som en forskningsorienterad handelshögskola med en stark position i Finland och mycket engagerade alumner, säger Ingmar Björkman. Jag ser mycket fram emot att samarbeta med hela Hanken för att fortsätta erbjuda våra studenter en möjligast högklassig och relevant utbildning samt höja ambitionsnivån och genomslagskraften av vår forskning, fortsätter han.

Hankens styrelseordförande Christoph Vitzthum är nöjd med valet.

– Vi är mycket glada att Ingmar Björkman med sin gedigna erfarenhet, sitt starka ledarskap och dynamiska personlighet väljer att komma tillbaka till Hanken. I den dynamiska och föränderliga värld vi lever i finns det många möjligheter men även utmaningar för Hanken. Jag är övertygad om att Ingmar tillsammans med sina kommande kolleger på Hanken har de förutsättningar som krävs för nästa fas i Hankens utveckling, konstaterar Christoph Vitzthum.

Ingmar Björkman ser gärna att Hanken fortsätter på det spår av internationalisering som högskolan drivit sedan länge.

– Förutom att tillgodose behovet av svenskspråkiga näringslivsexperter för det finska samhället, hoppas jag också att vi ytterligare kan stärka skolans internationella inriktning under de kommande åren.

Ingmar Björkman efterträder Karen Spens, som blir ny rektor på BI Norwegian Business School (Handelshøyskolen BI) i Norge.