| 08.05.2023

Hanken klarade bra det finansiellt utmanande året 2022

Hankens universitetskollegium fastställde bokslutet för år 2022 på sitt möte 8.5.2023. Hankens rörelseresultat år 2022 blev -2,9 miljoner jämfört med det budgeterade –3,0 miljoner.

Utfallet var något sämre än under de senaste åren, dels på grund av att verksamheten återgått till normal nivå efter pandemin och dels på grund av att den kraftigt stigande inflationen blev kännbar redan under hösten 2022. Det negativa rörelseresultatet täcks planenligt av uttag ur Hankens placeringsportfölj.

Resultatet efter finansnetto avviker rejält från de senaste åren eftersom finansmarknaden var turbulent och vi, liksom de andra universiteten, redovisar förändringarna i marknadsvärde till 100 % i resultatet. Resultatet för år 2022 blev -16,4 miljoner. Hankens omsättning var 25,4 miljoner euro för år 2022. Revisorerna har avgett revisionsberättelse.

För år 2021 upprättade Hanken för första gången koncernbokslut där det helägda dotterbolaget Fastighets Ab Hankens Isabella, med 80 studentbostäder på Busholmen, kom med. I koncernbokslutet för 2022 togs även in intressebolagen Hanken & SSE Executive Education Ab och Fastighets Ab Majsporten (ca 40 studentbostäder i Arabiastranden).

Verksamhetsberättelsen innehåller också rikligt med personalstatistik. Revisionsutskottet reagerade för bland annat den statistik som visar att ett stort antal personer inom den undervisande och forskande personalen kommer att gå i pension under de närmaste fem åren och av dessa är en majoritet sådana som också kan undervisa på svenska.

Hankens bokslut och verksamhetsberättelse finns på Hankens webb. Det sänds till Utbildnings- och kulturministeriet inom maj månad.