| 21.07.2023

Hankeiten Olli Ojanaho knep VM-brons i orientering

Olli Ojanaho_brons
För första gången på 10 år hämtar en finländare hem en individuell herrmedalj i orienterings-VM. Olli Ojanaho som studerar företagsledning och organisation på Hanken tog brons i långdistansorientering i Schweiz i juli 2023.

Olli Ojanaho inleder i höst sitt sjätte år på Hanken och berättar att han studerat på deltid för att kunna balansera idrott och studier. Han läser FLO och planerar att ta sin magisterexamen om tre år.

– I början av studierna var det lite svårare men jag tycker att jag sedan dess har hittat en bra balans. Man kan inte göra allt utan måste prioritera det som är allra viktigast för en, berättar Ojanaho.

Ojanaho har haft en framgångsrik idrottskarriär redan i ung ålder med sammanlagt sex junior-VM-guld. Han berättar att han börjat orientera redan som 5-åring eftersom hela hans familj höll på med sporten. När det blev dags att avancera flyttade Ojanaho efter gymnasiet från Rovaniemi till Helsingfors. Hanken som studieplats lockade dels för att han ville utveckla sin svenska, dels för att han var osäker på vad han ville göra och Hanken erbjöd så många olika möjligheter. Ojanaho uppskattade att han fick testa på alla huvudämnen innan han fastställde sitt personliga val.

I orienterings-VM i Schweiz deltog Ojanaho i långdistans, medeldistans och stafett med tre sträckor.

– Det blev en pangstart på veckan då jag tog brons i långdistansen – min första pallplats någonsin.

En sjätteplats blev det på medeldistans och silver i stafetten. Det var med andra ord en framgångsrik resa ner till Alperna och han förklarar hur han i slutet kämpade med allt han hade för att ta bronsmedaljen.

Nu i efterhand känns det tomt efter två år av dagliga förberedelser inför VM, men Ojanaho ser mycket fram emot världscupen i Tjeckien och hela den kommande höstsäsongen. Nästa stora mål är VM på hemmaplan i Kuopio om två år.

Foton av Anu Uhotoinen

Text av Emilia Öfverström