| 23.04.2014

Doktorsavhandling: Utöver varumärkesrisk utgör också leveransrisk ett motiv till att satsa på hållbara försörjningskedjor

- En produkt är etiskt sett lika hållbar som de involverade och tillverkande företagens praxis, säger Hanna-Riitta Harilainen i sin doktorsavhandling "Managing Supplier Sustainability Risk". I sin forskning har Harilainen fokuserat på utmaningar och socialt ansvar inom hållbara försörjningskedjor ur en praktikers perspektiv.

Studien visar att risker kring varumärke, likväl leverans, kan vara avgörande faktorer när det kommer till att investera i hållbar logistik.

- Ett företags strategi och praxis för dess leverans- och inköpskedja påverkar sårbarheten vid kritiska incidenter i försörjningskedjan, likväl de konsekvenser incidenterna har. Också den inköpande organisationens incitamentsstruktur och riskmedvetenhet, likväl dess position i försörjningskedjan, påverkar riskhanteringens fokus samt dess proaktivitet, beskriver Harilainen som avhandlingens viktigaste resultat.

Studiens resultat är användbara för att förstå sig på leverantörers miljö- och samhällsansvar samt riskhantering av hållbara försörjningskedjor. Studiens metodologi bygger på en s.k. grounded theory, där teorin byggts upp på basen av det insamlade materialet, vilket i det här fallet utgörs av företagsdokumentation från och intervjuer med sex finska multinationella företag.

EM Hanna-Riitta Harilainen disputerar i ämnet logistik och företagsgeografi med doktorsavhandlingen "Managing Supplier Sustainability Risk" vid Svenska handelshögskolan den 26 april 2014.

Tid: 26.4.2014, kl. 12
Plats: Hanken Svenska handelshögskolan, Helsingfors
Opponent: Professor Constantin Blome, Louvain School of Management, Belgien
Kustos: Erkko Professor Gyöngyi Kovács, Hanken Svenska handelshögskolan, Helsingfors

För mer information, vänligen kontakta:
Hanna Harilainen
+358 50 577 4005
hanna.harilainen@gmail.com

En kopia av avhandlingen kan laddas ner här.