| 17.10.2023

Doktorsavhandling: Upplevda orättvisor i familjestyrningsprocesser orsakar frustration och spänning bland ägare i familjeföretag

Ny forskning visar att utmaningar gällande förvaltningen av delat ägande bland medlemmar i ägarfamiljer beror på avsaknaden av processuell rättvisa i familjestyrningsprocesser. Familjemedlemmar upplever besvikelse, frustration och känslor av orättvisa eftersom alla inte följer de överenskomna riktlinjerna.

Lena Jungell har i sin avhandling undersökt hur familjer hanterar situationer där ömsesidigt överenskomna policyer ignoreras eller tolkas på olika sätt. Medan ett vanligt företag agerar enligt rättsligt bindande styrningsprinciper och regler, är överenskommelser inom en ägarfamilj om förvaltningen av det delade ägandet baserade på sociala relationer, familjenormer och traditioner.

Att styra en ägarfamilj som består av en heterogen grupp individer i flera generationer, med egna behov och förväntningar är en stor utmaning för många familjer.

- Ett familjestyrningssystem utvecklas ofta för att förbättra sammanhållningen och underlätta kommunikationen inom ägarfamiljen. Men även med en välplanerad förvaltningsstruktur möter ägarfamiljer ändå utmaningar i form av olika åsikter och känslor av orättvisa, hävdar Jungell.

Uppförandet inom ägarfamiljen tenderar att fungera så länge som de överenskomna riktlinjerna respekteras av alla. Men precis som då man styr en familj, där riktlinjerna endast är moraliskt och inte juridiskt bindande, är människor inte tvungna att följa reglerna. I värsta fall kan detta orsaka otydlighet, frustration, spänningar och misstro, vilket i sin tur lätt drabbar ledningen och andra intressenter utanför familjen.

Du kan läsa hela avhandlingen här:
Family Governance : Managing Dispersed Ownership Within the Owning Family Through Procedural Justice

Lena Jungell disputerar på sin avhandling den 19 oktober klockan 14:00 på Hanken, Auditorium Futurum.
Doktorsdisputationen hålls som en hybrid. Deltagare kan närvara på plats eller via videokonferens. Du kommer till videokonferensen via denna länk

Opponent: Professor Joseph H. Astrachan, Kennesaw University, USA
Kustos: Professor Joakim Wincent, Svenska handelshögskolan