| 10.08.2015

Doktorsavhandling: Essays on Momentum and Risk

EM John Pettersson disputerar i ämnet finansiell ekonomi fredagen den 14 augusti 2015 i Vasa.

Existensen av momentum i marknadspriser, d.v.s. att priset på tillgångar empiriskt tenderar att fortsätta röra sig i samma riktning, strider mot traditionell finansteori. Trots det hittas momentum i priser globalt och bland de flesta tillgångsslag.

  • De höga momentumavkastningarna bland högriskaktier beror på en överreaktion bland investerare säger John Pettersson. Denna överreaktion övergår rätt snabbt i en motrörelse, där marknadspriset justeras tillbaka mot det fundamentala värdet på tillgången. Hos lågriskaktier orsakas momentum av att ny information långsamt beaktas i marknadspriser.

Flera alternativa prissättningsmodeller har försökt förklara varför momentum fortsätter existera på finansiella marknader globalt. I sin doktorsavhandling ”Essays on Momentum and Risk” testar John Pettersson alternativa prissättningsmodeller som bygger på beteendevetenskap.

  • Mina resultat visar att det inte är osäkerheten om informationen som orsakar högre momentum (något som prissättningsmodellerna gör gällande), utan snarare investerares generella syn på tillgångens risk.

Eftersom investerare kan dra nytta av denna marknadsanomali för att skapa investeringsstrategier är momentum även intressant ur ett ekonomiskt perspektiv. De resultat som presenteras i Petterssons avhandling kan direkt användas för att effektivera en momentuminvesteringsstrategi.

EM John Pettersson disputerar i ämnet finansiell ekonomi på doktorsavhandlingen ”Essays on Momentum and Risk” fredagen den 14 augusti 2015.

Tid: 14.8.2015, kl. 12
Plats: Promotionssalen, Hanken Svenska handelshögskolan, Vasa
Opponent: Professor Mika Vaihekoski, Åbo Universitet
Kustos: Professor Johan Knif, Hanken Svenska handelshögskolan

En kopia av avhandligen kan laddas ned här: http://hdl.handle.net/10138/155628

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

John Pettersson
john.pettersson@hanken.fi
+358 50 3738 343