| 26.06.2014

Benjamin Maury utnämnd till Wahlroos professor i finansiell ekonomi

ED Benjamin Maury har blivit tillsatt som Wahlroos professor i finansiell ekonomi. Han tillträder professuren från och med den 1 augusti 2014.

Benjamin Maury har innehaft en så kallad Tenure Track-position inom finansiell ekonomi vid Svenska handelshögskolan och har enligt positionens villkor gjort betydande framsteg inom såväl forskning, undervisning som institutionell kontribution för att uppfylla behörighetsvillkoren för att kunna kallas till en professur.

Svenska handelshögskolan införde år 2006 som det första universitetet i Finland ett Tenure Track-system. Tenure Track-systemet är baserat på den karriärmodell som tillämpas vid ledande universitet i USA. Systemet erbjuder unga lovande forskare en tidsbunden meriteringstjänst efter vilken de skall vara behöriga för en professur. Maury är den andra av de år 2006 utsedda Tenure Track-forskarna som nått en professur.

- Jag är väldigt glad över att ha nått denna punkt i min akademiska karriär och det är en oerhört stor ära att bli utnämnd till en professur som är namngiven efter Björn Wahlroos. Vid sidan om hans insatser för forskningen har han som även ett stort inflytande inom både finansbranschen och näringslivet i stort, för att inte nämna den finländska samhällsdebatten, säger Maury.

Till Maurys forsknings- och undervisningsområden hör bland annat corporate governance, värdeinvestering samt fundamental analys. Hans pågående forskningsprojekt fokuserar på värde- och kvalitetsinvestering, inom vilket han undersöker hur placerare kan dra nytta av information om aktieägares portfölj- och ägarkoncentration samt andra corporate governance-variabler i samband med aktieval. Maurys forskningsintressen sträcker sig även till sambandet mellan bolagsstyrning och företagets prestation. Dessa forskningsprojekt utgör grunden till Maurys utvecklingsarbete för en undervisningshelhet inom fundamental analys vid Hanken.

Wahlroos professuren är namngiven efter en donation till Hanken från Saara och Björn Wahlroos Stiftelse i samband med fundraisingkampanjen HANKEN 100.

Tilläggsinformation:

Professor Anders Löflund, prefekt
anders.loflund@hanken.fi
040 3521 351

Professor Benjamin Maury
benjamin.maury@hanken.fi
040 3521 422