| 12.10.2018

Behandlingen av förslag gällande organisationsreformer vid Hanken hösten 2018

Under våren pågick en utredning om hur man på bästa möjliga sätt kunde organisera och utveckla Hankens stödfunktioner. För styrelsen presenterades en modell med alla servicefunktioner organiserade inom tre serviceenheter under varsin direktör.

Styrelsen breddade vid sin diskussion om servicefunktionerna i maj uppdraget att gälla organisationen som helhet, och gav rektor i uppdrag att presentera en ny övergripande organisationsstruktur som också omfattar de akademiska enheterna och där de beslutande organen förs in i modellen.

I augusti fattade styrelsen beslut om tre serviceenheter, understödde en samman-slagning av institutionen för finansiell ekonomi och ekonomisk statistik med institutionen för nationalekonomi, och diskuterade ett förslag till övergripande organisationsstruktur och beslutsfattande organ för Hanken.

Tre slag av organisationsförändringar går nu vidare enligt olika processer.

Hankens servicefunktioner och organiseringen i tre enheter

Hankens servicefunktioner organiseras inom tre enheter, och direktörerna för enheterna har valts efter en intern ansökningsomgång. Linda Gerkman, Maj-Britt Hedvall och Elina Stadigh utsågs till dessa poster. Organiseringen av enheterna  fortskrider under ledning av direktörerna i samråd med rektor. De planerar organiseringen av funktioner och team (både inom enheterna och enhetsöverskridande team), genomgång av processer och definiering av ansvaret för olika processer.

Rektor ska i en instruktion fastställa enheternas och direktionernas uppgifter. Planen är att ett förslag bereds i samråd med de nya direktörerna och rektor, diskuteras av ledningsgruppen och samarbetskommittén och sänds för kommentarer till de nuvarande direktionerna för fristående enheter och administrationens nuvarande chefer. De presenterar förslaget till sina enheter och personal 23.10-6.11. Avsikten är att instruktionen kan godkänns senast 9.11.2018 och val av direktioner för enheterna kunna förrättas inom november.

Institutionsindelningen

Styrelsen understödde ett förslag att sammanslå institutionen för finansiell ekonomi och ekonomisk statistik och institutionen för nationalekonomi. Den nya institutionen skulle omfatta ämnena finansiell ekonomi, ekonomisk statistik och nationalekonomi.

Akademiska rådet har diskuterat förslaget, och efterlyste klarare motiveringar  till  och analys av fördelarna av en sammanslagning. Institutionerna kommer att diskutera sammanslagningsplanerna och samarbetsförhandlingar föras inom oktober. Planen är att ett förslag om sammanslagning bereds för styrelsens möte den 25 oktober.

Beslutsfattande organ – ändring av förvaltningsinstruktionen

Ändringar i övergripande organisationsstruktur och beslutsfattande organ kräver ändringar i förvaltningsinstruktionen. Styrelsen understödde en modell med uppdelning av akademiska rådet i sektioner, utbildningsråd och forskningsråd, med självständigt mandat i vissa ärenden och gemensamt i vissa. AR har diskuterat förslaget, som väckte både understöd och motargument.

Ändringen av AR är den största frågan i uppdateringen av förvaltningsinstruktion, men också andra ändringsförslag förs in i samma process. Planen är att förslaget ska diskuteras av rektoratet och samarbetskommittén, och sedan sändas för kommentarer till Hankens enheter  26 .10-26.11. Avsikten är att styrelsen kan godkänna ändringarna i förvaltningsinstruktionen vid sitt möte 10.12.2018.