| 19.06.2023

Stort behov av legal design för att förbättra kvaliteten på avtal och minska riskerna

Personer som arbetar inom juridik och näringsliv, och även samhället i stort, kan dra stor nytta av legal design och därmed uppnå ökad begriplighet, effektivitet och bättre riskhantering.

I sin doktorsavhandling mäter Katri Nousiainen effekten och värdet av legal design vid utformningen av affärsavtal, och presenterar riktlinjer för att utvärdera effektiviteten och kvaliteten i juridiska produkter, tjänster och processer. 

– Jag är särskilt intresserad av användningen av teknologin inom juridik, juridisk ekonomi och juridisk utformning, berättar Nousiainen.

I hennes studie ansåg nästan 62,5 % av deltagarna att ett avtal upprättat med metoden legal design var begripligare och tydligare än ett avtal skrivet med traditionell juridisk jargong. Dessutom visade preliminära resultat att cirka 70 % av deltagarna tyckte att villkor skrivna med traditionell, juridisk jargong var oklara, tolkningsbara och svåra att förstå. Nästan 90 % av deltagarna uppgav att det fanns utrymme för förbättringar av tydlighet och begriplighet vad gäller juridiska villkor.

– Även om detta var en pilotstudie och ett enda experiment i en specifik bransch är resultaten fortfarande mycket lovande och stöder att man lär sig också från andra discipliner och deras bästa praxis på juridiken. Min forskning visar på att legal design kan vara ett användbart vetenskapligt verktyg för att uppnå en bättre juridisk kvalitet, säger Nousiainen.

Enligt Nousiainen visar resultaten på ett behov av en begripligare förhandlings- och avtalspraxis, även inom juridiken i allmänhet. Genom att till exempel göra avtalstexterna tydligare kan avtalsparternas informationsasymmetri minska och den juridiska kvaliteten öka. 

– Forskningen har också mer långtgående effekter på förhandlings- och avtalsverksamhet i allmänhet och särskilt på branscher i omställning. Legal design kan vara en lösning för att öka begripligheten och transparensen samt stödja jämlikhet och etik i samhället. Legal design kan ge mera makt åt människor och minska informationsasymmetrin, avslutar Nousiainen.

Katri Nousiainens disputerar på sin avhandling onsdagen den 21 juni 2023 kl. 12:00 på Svenska handelshögskolan, Arkadiagatan 22, Helsingfors. 

Du kan läsa hela avhandlingen här:
"Measuring the Impact and Value of Legal Design in Commercial Contracting within the Law and Economics Framework" Opens in new window