| 16.02.2023

Professor Johanna Gummerus: Finn din inre forskare!

Johanna Gummerus ny professor
ED Johanna Gummerus har blivit utsedd till ny professor i marknadsföring vid Svenska handelshögskolan. Professor Gummerus har en lång och varm relation till Hanken. Hon utexaminerades från högskolan år 2011 och har trivts så bra att hon jobbat här sen dess.

Gummerus har också arbetat som gästprofessor vid Karlstads universitet under åren 2018-2021 vid deras Centrum för tjänsteforskning, CTF, som är ett slags systercenter till CERS vid Hanken. Hennes främsta forskningsintressen är tjänsteinnovation, sårbara konsumenters upplevelser av tjänstesystem, samt digitala lösningars inverkan på konsumenter.

- Tjänsteinnovation handlar om hur man lyckas förnya tjänster eller produkter. Det kan röra sig om nya metoder eller nya sätt att använda personalen. Man kan till och med ändra en hel marknad genom nya praktiker eller genom att förståelsen för vad kunder vill ha förändras, konstaterar Gummerus.

Som exempel lyfter hon upp Jungle Juice Bar där själva produkten, olika varianter av smoothier, inte i sig är ny, men sättet att sälja den är nytt. Inom CERS fokuserar man mycket på hur förståelsen av kundens behov och hur man är konkurrenskraftig hela tiden förändras.

- I min kurs på kandidatnivå försöker jag väcka forskningsglädjen i studenterna. Vi har alla möjlighet att nyfiket iaktta och ifrågasätta fenomen runt oss och hitta nya förklaringar och lösningar på problem, säger Gummerus.

Johanna Gummerus är för tillfället engagerad i forskningsprojektet NatuReach, som leds av Vasa universitet med Hanken som delpartner. Projektet fokuserar på hur man med hjälp av teknologi kan hämta naturen till människor som inte har möjlighet att själv uppleva den i verkligheten, som till exempel terminalvårdspatienter eller åldringar.

-  Det kan vara frågan om att använda sig av VR-glasögon eller att rulla in en sjukhussäng i en kupol där man sedan speglar en verklighet från naturen.

På sin fritid sysslar Gummerus mest med skogsparkour, som hon själv säger. Det betyder i praktiken att hon rusar över stock och sten med sin hund som har väldigt stark jaktinstinkt.

-Hunden jagar allt från hjortar och harar till snöflingor och löv. Till saken hör att jag inte har något som helst lokalsinne, så en gång tappade jag bort mig så totalt med min hund att jag höll på att missa en föreläsning som jag skulle hålla, skrattar hon.

Text och bild: Marlene Günsberg