| 23.03.2018

Otto Toivanen och Hannu Vartiainen direktörer för Helsinki Graduate School of Economics

Direktionen för Helsinki Graduate School of Economics (Helsinki GSE) har utsett professor Otto Toivanen från Aalto-universitetet till akademisk direktör och professor Hannu Vartiainen från Helsingfors universitet till utbildningsansvarig direktör.

Helsinki GSE, som grundats av Aalto-universitetet, Helsingfors universitet och Hanken Svenska handelshögskolan, har som mål att konkurrera om forskare och studerande med världens nationalekonomiska toppenheter, tillhandahålla ramar för magister- och doktorandutbildningar som håller hög kvalitet samt producera forskning inom nationalekonomins centrala delområden på internationell toppnivå.

Otto Toivanen, som utsetts till akademisk direktör för Helsinki GSE är professor i mikroekonomi med konkurrens och marknader som specialområden.

”Vikten av att kunna granska samhällsfenomen kvantitativt ökar. Detta beror på den snabba ökningen av mängden data och utvecklingen av analysmetoderna. Kvantitativ granskning behövs också för att kunna dra större nytta av marknaderna. En strukturerad nationalekonomisk granskning som grundar sig på empirisk kunskap krävs till exempel när riktlinjerna för social- och hälsovårdsreformens principer om valfrihet eller för öppnande av konkurrens på järnvägsmarknaden utformas. Man måste vara tillräckligt säker på att riktlinjerna styr företagen att konkurrera om rätt saker ur samhällets synvinkel. En fortlöpande utveckling av kvantitativ granskning som grund för beslutsprocessen inom finans-, penning- och handelspolitiken är viktig”, säger Toivanen.

”Den internationella konkurrensen om experter är hård både inom den privata och offentliga sektorn, men också inom den akademiska sektorn. Helsinki GSE:s mål är att ta sig an denna utmaning och växa till en respekterad europeisk forsknings- och undervisningsenhet inom nationalekonomi", summerar Toivanen. Bredare studiemöjligheter och en stark bas för forskarsamarbete

Med hjälp av de nya professurerna, det ökade samarbetet och en effektiv centralisering av experter kan Helsinki GSE utexaminera fler magistrar och doktorer och därmed svara på behovet av experter inom nationalekonomi.

Professor Hannu Vartiainen, som utsetts till utbildningsansvarig direktör, är specialiserad på mikroekonomisk teori.

”Utvecklingen inom nationalekonomiska metoder och förändringen i samhället kräver en omvärdering av undervisningens struktur, innehåll och kvalitet. Vårt mål är att utveckla magister- och doktorsprogrammen till en helhet som är internationellt konkurrenskraftig, tar ett övergripande ansvar för landets högsta utbildning inom nationalekonomi och skapar ett betydande mervärde för samhället. Detta kan vi uppnå genom att effektivt och enhetligt dra nytta av de tre universitetens undervisningsresurser och genom att utveckla ett forsknings- och undervisningssamarbete som sträcker sig över andra områden”, säger Vartiainen.

Helsinki GSE är fullt utvecklat år 2022, och innan dess är tanken att utöka antalet professurer från 20 till 35. Hösten 2018 inleder Helsinki GSE sitt Research Master-program som förbereder för doktorsprogrammet och fortsatta studier.

Mer information:

Helsinki GSE Direktionens ordförande, chefdirektör Erkki Liikanen, Finlands Bank, tfn 09 183 2010, erkki.liikanen@bof.fi

Akademisk direktör för Helsinki GSE, prof. Otto Toivanen, Aalto-universitetet, tfn 050 3537651, otto.toivanen@aalto.fi

Utbildningsansvarig direktör för Helsinki GSE, prof. Hannu Vartiainen, Helsingfors universitet, tfn 040 7206808, hannu.vartiainen@helsinki.fi