| 14.02.2024

Alumnintervju med Nina Fagerholm: ”Hankens utbildning uppskattas stort också i Sverige”

Nina Fagerholm i Stockholms slott
I vår nya artikelserie Alumnintervju träffar vi Hankenalumner från alla världens hörn för att höra vad som hänt efter att de utexaminerats. Vi har träffat Nina Fagerholm, vars arbetsplats de senaste fem åren varit inget mindre än det kungliga slottet i hjärtat av Stockholm!

Nina Fagerholm började studera vid Hanken 1986 med företagsadministration som huvudämne och handelsrätt som biämne. För Nina var det viktigt att kunna bredda kunnandet så mycket som möjligt.

-    Studierna i sig var mycket givande och intressanta. Det sociala livet på Hanken var också väldigt bra och vi har en krets med vänner som fortfarande umgås. Utbildningen håller en hög nivå som också har ett jättebra rykte och uppskattas här i Sverige.

Nina utexaminerades 1990 med ett stipendium för årets bästa avhandling inom företagsadministration. Efter att ha jobbat några år i Finland gick flyttlasset till Stockholm år 1998 och ett jobb först på Nike och senare inom läkemedels- och telekombranschen som HR-chef. För Nina har arbetet med HR-frågor och en ekonomutbildning inom andra ämnen varit en perfekt kombination, eftersom ekonomutbildningen gett en förståelse för den ekonomiska helheten.

Efter ytterligare några år som HR-chef på föreningen Friskis&Svettis, började Nina som personalchef på Kungliga hovstaterna, eller i folkmun, Hovet.  Det är en organisation som har ungefär trehundra anställda och alla jobbar för kungen och medlemmarna i den kungliga familjen.

-    Det finns väldigt många olika tjänster inom Hovet – vi har allt från slottsvakter till kockar, trädgårdsmästare, bilförare och stallpersonal. Sen finns det också helt vanliga tjänster som till exempel ekonomer, kommunikatörer och marknadsförare. En del av organisationen arbetar enbart med kungen och kungliga familjens officiella framträdanden och representation.

Mycket av arbetet vid Hovet handlar om att hjälpa kungen och kronprinsessan med deras officiella uppdrag, men en stor del handlar också om att visa och förvalta historien och kulturarvet. Flera av slotten fungerar också som muséer och parkerna hålls i fint skick.

-    Här har jag möjlighet att göra ett helt vanligt HR jobb men i en väldigt speciell miljö. Det är ju väldigt många saker som inte är vanligt i det här arbetet i och med att du har en högsta chef som faktiskt är kungen. Man får vara med och bygga historia även om kungen naturligtvis är huvudpersonen.

Även om Stockholms slott är Ninas arbetsplats, träffar hon kungen och kronprinsessan relativt sällan. Några gånger per år sker det ändå i arbetsärenden, men också då de har en årlig jullunch för hela personalen där kungafamiljen deltar.

-    Det här är en väldigt lojal organisation som är stolt över att jobba för kungen och kungafamiljen och utföra det jobb som de har. Man jobbar länge här, minst 10-12 år. Värdegrunden kring varför man jobbar här är väldigt stark.

Sin fritid ägnar Nina mycket åt löpning och att träna inför maratonlopp. Hon har sprungit sammanlagt 10 maratonlopp, däribland New York maraton hela sex gånger. I år siktar hon på att springa både London och Chicago maraton.

Vad skulle du hälsa till Hankens nuvarande studenter?

-    Satsa på den sociala biten och njut av studietiden! Var inte för inriktad på vissa ämnen utan bredda på det vad du studerar. Välj någon helt annan kurs som bara känns intressant eller rolig. Passa på att få ut det mesta av studietiden både socialt men också av de kurser du läser!

Text: Marlene Günsberg
Bild: Nina Fagerholms privata arkiv

I denna artikelserie intervjuar vi Hankens alumner. Känner du någon som du tycker vi ska intervjua? Eller vill du själv ställa upp? Mejla oss med tips på alumni@hanken.fi.