Break Pro pausgymnastik

Break pro mobile
BREAK PRO, programmet som hjälper dig ta pauser när du annars är stilla!

De nya motionsrekommendationerna för vuxna framhåller inte bara vikten av motion utan också betydelsen av pauser i stillavarande samt tillräcklig sömn (UKK-instituutti.fi). I samarbete med Unisport har Hanken valt att ta i bruk Break Pro, ett virtuellt pausgymnastikprogram som påminner dej om att ta pauser i stillasittande arbete under dagens gång! Programmet är till för såväl anställda som studerande.

Läs mer om UKK institutets uppdaterade motionsrekommendation i bilagan nedan

Vad är Break Pro?

Break Pro innehåller mångsidiga pausgymnastikvideor för hela kroppen. Det finns sammanlagt 108 stycken avsnitt med olika typer av övningar, bl.a. pilates, röstvård, ergonomi och mindfullness. Varje video innehåller 2-3 pausövningar. Programmet påminner om att ta pauser, instruerar i pausgymnastiken och förbättrar ergonomin och arbetshälsan. Efter installation startar programmet automatiskt pausgymnastiken vid de klockslag som användaren valt eller med en standardpåminnelse var 30:e, 45:e, 60:e, 90:e eller 120:e minut.

Du kan se en introduktionsvideo om Break Pro här Opens in new window .

Break Pro i mobilen

Break Pro programmets mobilversion kan laddas ner på smarttelefoner och pekplattor av studenter och personalen. Du hittar den i App Store och Google Play butiken på namnet Break Pro. Aktivera programmet gratis med din student- eller arbetsepostadress. Mobilversionen lämpar sig särskilt för dem som inte har programmet på sin dator eller har ett resande arbete. I mobilen har du programmet med dig överallt och kan använda det också på fritiden. Instruktioner för hur du laddar ner mobilversionen hittar du i bilagan nedan. 

Break Pro på din dator

Break Pro fungerar i Windows, Android och iOS. Anställda kan installera programmet till sin Windows-arbetsdator. Studerande och personal kan som alternativ välja att installera Break Pro till sin privata Windows-dator. Anvisningar för hur du installerar programmet finner du nedan.

Det finns två versioner av programmet:

 • BreakProSmall – install, som  går snabbt att installera men som kräver internetkontakt när övningarna körs.
 • BreakProFull – install, som är stort eftersom alla övningsvideon laddas ned till datorn vid installation. Detta kräver inte internetkontakt när övningarna körs.

Endast en av versionerna skall installeras.

Det är möjligt att installera BREAK PRO på en windows-dator när du är kopplad till Hankens nätverk (via kabel, dockingstation eller VPN). Installationen sker via "Software Center" på din dator:

1)  Öppna Software Center på din dator. Du hittar Software Center via sökfunktionen i Windows.

Software Centre in Windows

 

2) Installera "BreakPro - Install"

SoftwareCenter Breakpro

3) Nu startar Break Pro automatiskt då du loggar in på din dator. Du kan justera med vilken intervall programmet påminner dig om att hålla pausgymnastik eller stänga av funktionen.

 

Om du vill installera programmet på din privata dator eller du endast har tillgång till trådlöst nätverk, se Break Pro för studenter -  instruktioner nedan

Om du vill installera programmet på en mobil apparat, se Break Pro i mobilen ovan.

 

1) Ladda ner programmet via sidan https://breakpro.fi/sv/ladda-ner/

2) Öppna filen breakpro_net_setup_user.msi och välj språk. För in din Hanken-epost och välj Confirm mail address.

Observera att licensen endast är giltig hela perioden då registreringen görs med en epost som slutar med @student.hanken.fi eller med @hanken.fi. Om du registrerar dig med en annan epost är licensen i kraft en månad. 

Register e-mail in Break Pro

3) Logga in till din epost och hämta aktiveringskoden. Skriv in aktiveringskoden i Break Pro fönstret.

Activation Code in Break Pro

Alternativt kan ni ladda ner programmet via länkarna nedan.

Windows PC
Android och iOS
 • Ladda ner Break Pro gratis i Apples eller Googles appbutik.
 • Nya användare:
  • Logga in med din universitet e-postadress
  • Mata i det tomma fältet in Aktiveringskoden du får till din e-post
  • Om du inte ser e-postmeddelandet, kolla också i skräpposten.
  • När programmet frågar, godkänn alla notiser så att BREAK PRO kan påminna dig om pausgymnastiken.
  • Programmet kan också installeras på en privat mobiltelefon och/eller pekplatta, en användare kan installera det på fem olika enheter.
macOS Mojave 10.14 >  
 1. Ladda ner Break Pro på en macOS-enhet:  https://breakpro.s3.amazonaws.com/3.7.54.0/breakpro.pkg
 2. Öppna ”Hämtade filer” i Finder. Starta pkg-filen med musknappen (+vid behov Ctrl-knappen). Välj Öppna i Installeraren. Break Pro finns ännu inte i AppStore, så installationsprogrammet frågar om du vill öppna filen. Starta installationen, välj Öppna och installera programmet.
 3. När du startar programmet första gången, tillåt att Break Pro skickar notiser.
 4. Nya användare: Logga in i programmet med din universitet e-postadress. Mata in aktiveringskoden du får i ett e-postmeddelande.
 5. För att pausgymnastikpåminnelserna ska fungera, observera följande:

Obs1. På enheter med Apples eget M1-chips, välj Appar (applications) – Break Pro – Öppna med Rosetta. Tillåt sedan notiser från Break Pro i Systeminställningar.

Obs2. Break Pros påminnelser fungerar om programmet inte stängs av. Stäng alltså inte programmet, utan klicka ”ner” det med den gula ”Minska”-knappen.

Obs3. Påminnelserna förutsätter också att något annat program är aktivt. För det räcker t.ex. att du klickar var som helst på Skrivbordet.