Var hittar jag lediga jobb?

Vi lever i ett informationssamhälle. Men hur hittar man rätt i informationsdjungeln? Var finns information om de rätta lediga jobben? Vilka är de effektivaste jobbsökningskanalerna? Det bästa sättet är att kolla många olika informationskanaler.

Kontaktmässor

Att besöka olika karriärmässor, som Hankens egna Hanken Network Day eller Campus Day, eller andra mässor som Contact Forum i Helsingfors eller Contact-mässan i Vasa, är bra för att få personlig face-to-face kontakt med representanter för de företag man är intresserad av. I många fall är det även möjligt att lämna in sin CV på plats eller höra om framtida arbetsmöjligheter i företaget.

Internet

Det finns tusentals nätsidor och portaler med uppgifter om lediga jobb och CV-förmedlingar, för att inte tala om företagens egna rekryteringssidor, LinkedIn och resten av sociala median. Det gäller att hitta de för dig relevanta sidorna på nätet. Det är med andra ord väldigt viktigt att veta hurdana jobb du söker så att du kan välja ut vilka hemsidor du besöker regelbundet. Välj de sidor och företag som det verkligen lönar sig att kontakta.

Ta god tid på dig! Kolla omkring på nätet och se vad som finns. Det finns ingen genväg. Men då du en gång hittar de för dig rätta blir det en stor hjälp i arbetssökandet.

Du kan använda internet i jobbsökandet på följande sätt:

  • Utnyttja sociala medier i att skapa kontakter och skaffa kunskap om branscher   
  • läsa platsannonser
  • anmäla dig till CV-databaser
  • fylla i företags rekryteringsblanketter
  • "prenumerera på" -uppgifter om lediga jobb till din e-post
  • söka information om branscher, företag, organisationer och potentiella arbetsgivare
  • Karriärtjänster upprätthåller även en arbetsplatsvägg, JobTeaser, till vilken många nya jobb dagligen kommer in. Via oss kan du också logga in på den exklusiva internationella karriärportalen Highered Opens in new window som bara en liten del av handelshögskolor har tillgång till. Där hittar du bl.a. personliga bedömingstest och en massa arbets- och praktikannonser. Dessutom har du tillgång till Business Graduates Associations Career Development Center. Du hittar mer info om alla dessa portaler här. Opens in new window

Dolda jobb

En hel del jobb annonseras aldrig ut - s.k. dolda jobb. Många arbetsgivare kollar upp olika informella kanaler innan de möjligen annonserar ut en plats. Det är mycket mer förmånligt och bekvämt för arbetsgivaren att börja med att söka först "inom huset". Här finns din möjlighet att få jobb som inte syns ute i media.

Detta förutsätter att du själv är aktiv och kontaktar de arbetsplatser som du är intresserad av för att kunna lämna in en öppen ansökan eller för att besöka arbetsplatsen för närmare samtal. I bästa fall har arbetsgivaren planer på att anställa en person och du råkar ta kontakt i rätt ögonblick. Efter att du skickat in en öppen ansökan kan det vara en bra idé att kontakta arbetsgivaren eftersom en öppen ansökan endast kan bära frukt om du är aktiv. I regel bevaras din ansökan hos en arbetsgivaren ca ett halvt år.

Ditt eget sociala nätverk

Många jobb annonseras aldrig ut. Flera jobb får man höra om från bekanta, släktingar, tidigare arbetsgivare och arbetskamrater, studiekompisar, institutionernas personal, o.s.v. Det gäller att hålla sig framme - fråga och göra sig påmind t.ex. hos tidigare arbetsgivare. Att gå via det egna kontaktnätet är det effektivaste sättet att få jobb!

Det är också bra att komma ihåg att många arbetsplatser inte överhuvudtaget söker arbetstagare av en rad orsaker - trots att det existerar ett behov. Det kan vara fråga om att arbetsplatsen t.ex. av någon orsak inte har tid eller möjlighet att publicera en annons och ta sig an hela rekryteringsprocessen. Ta därför direkt kontakt med intressanta företag genom att skicka en s.k. öppen ansökan där du marknadsför dig själv och visar ditt intresse och erbjuder ditt kunnande. Du kan ha tur och råka vara just den person som företaget skulle behöva - nu eller vid ett senare tillfälle!