Finsk arbetsrätt och centrala kollektivavtal

Finska arbetsrätten och deltagarnas kollektivavtal i ett nötskal

De nordiska länderna liknar varandra inom många områden, men inom arbetsrätten finns stora skillnader. I takt med att fler och fler företag bedriver verksamhet över landets egna gränser blir det också allt viktigare att inneha aktuell kunskap om vilka arbetsrättsliga regler och kollektivavtal som gäller i respektive land.

BOKA DIN PLATS REDAN IDAG!

finsk_arbetsratt_och_handelns_kollektivavtal.jpg

Kursen riktar sig framförallt till dig som ansvarar för företagets personal- och lönefrågor samt arbetsrättsliga ärenden. Kom med och träffa kollegor i samma situation som dig själv och ta del av varandras erfarenheter!

MÅLSÄTTNING:

Kursens målsättning är att ge dig en praktisk inblick i de mest centrala rättsregler som reglerar avtalsförhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare på arbetsmarknaden i Finland. Kursen ger dig en inblick i hur den finska arbetsrätten fungerar samt vilka centrala lagförslag som genomförts och vilka som ännu är på kommande och vilka ändringar inom arbetsrätten och deltagarnas kollektivavtal som bör beaktas. Vi går igenom de centrala punkterna i kollektivavtalen som deltagande företag är bundna till. Flera väsentliga förändringar har genomförts i arbeträtten för perioden 1 februari 2018–31 januari 2020. Vi diskuterar också allmänna förhandlingsläget i Finland samt eventuella förändringar inför kommande år.

MÅLGRUPP:

HR- och personalchefer samt personal- och löneadministratörer som ansvarar för personal- och lönefrågor samt arbetsrättsliga frågor i Finland

REFERENSER

Greger Stolt, vd, Mekonomen Oy
Carolina Granat, HR Manager Northern Europe, Villeroy & Boch Gustavsberg
Martina Laxén, HR Partner,  Nilson Group Ab Finland
Kristina Harbom, HR Manager, JC Sverige AB
Joni Hagnäs, Projektchef, Ab Norlic Oy
Maria Hernebro, HR Chef, Plantagen Sverige AB
Stina Åvist, HR & Kommunikation, LKI Käldman

Deltagarnas snittbetyg 4,7 av 5

"En av de bättre arbetsrättsliga utbildningar jag gått med mycket konkret och tydligt material som är relevant och med en engagerad och inspirerad föreläsare"

"Tycker hela helheten var mycket bra. Bra utbildare som drog utbildningen mycket proffessionellt på ett intressant sätt. Kommer att ha mycket nytta av kunskapen från denna kurs i det dagliga arbetet."

"Lagtexter och dylikt har aldrig varit så intressanta att lyssna till och lära - Tack Max!"

”Jag anser att kurshållaren Max var inspirerande och hade god kunskap i området. André var enormt välkommande och såg till att helheten av dagarna blev positiva med raster, mat etc.”

INNEHÅLL OCH TIDPUNKT:

DAG 1: 16 maj 2019 kl. 13:00-17:00

ARBETSAVTALSRÄTT

 • Ingående av arbetsavtal
 • Anställningsformer
 • Ändring av arbetsavtal
 • Avslutande av arbetsavtal

ARBETSTIDSLAGEN


DAG 2: 17 maj 2019 kl. 08:45 - 16:00

ARBETSTAGARENS FRÅNVARO

 • Sjukfrånvaro
 • Ledigheter
 • Semester

INTEGRITETSSKYDDET I ARBETSLIVET

SÄRDRAG I DELTAGARNAS KOLLEKTIVAVTAL

 • Tillämpningsområde
 • Arbetstidsreglering
 • Semester
 • Lön
 • Övriga bestämmelser

UTBILDARE:

max_lindholm2.jpg

Max Lindholm driver sedan 2009 en egen advokatbyrå i Helsingfors. Under studierna vid Helsingfors Universitet specialiserade han sig främst på arbetsrätt, men också på avtalsjuridik och familje- och kvarlåtenskapsrätt. Han har i drygt tio års tid jobbat med affärsjuridiska frågor på Förbundet för Finsk Handel och Företagarna i Finland samt som Personalchef för Varner Retail AS i Finland. Hemsida: www.maxlindholm.fi

KURSPLATS:

Utbildningen hålls i Hanken Svenska Handelshögskolans högklassiga utrymmen i Vasa på Bibioteksgatan 16.

Restid till Hanken i VasaTill Vasa anländer man snabbt och smidigt med flyg både från Stockholm (fyra avgångar per dag) och Helsingfors (sex avgångar) samt med bilfärja från Umeå (två avgångar). Med Pendolino-tåg är det smidigt och bekvämt att ta sig till Vasa från alla delar av landet.

HANKEN & SSE Executive Education hjälper gärna till med hotellrekommendationer ifall ni övernattar i Vasa i och med kursdeltagande.

I samarbete med Wasaline kan vi för deltagare som reser från Umeå erbjuda förmånliga resepaket!

PRIS:

790 € (+ moms 24 %) / deltagare. 
I priset ingår föreläsningar, föreläsningsmaterial, diplom, kaffe och lunch.

ANMÄLAN OCH TILLÄGGSINFO:

BOKA DIN PLATS REDAN IDAG!

Anmälan senast 30.4.2019 

Till programmet tar vi in max 20 deltagare.

KONTAKTUPPGIFTER:

Yvonne Högholm
+358 (0)40-3521 720
yvonne.hogholm@hankensse.fi

André Österholm
+358 (0)50-3626 746
andre.osterholm@hankensse.fi