Videokonferens

Videokonferens på Hanken bygger på Skype for Business. Man kan ha kontakt mellan mötesrummen, men det är lätt att delta i möten med dator, surfplatta eller smarttelefon.

Skype for Business

Hankens videokonferenssystem är baserat på Skype for Business sedan januari 2019. Utrustningen varierar lite, men funktionerna i rummen är de samma:

  • Man bokar möten i förväg med Outlook på datorn eller webben
  • Man kan enkelt delta på distans med dator / surfplatta / smarttelefon
  • Flera personer kan delta i mötet från olika håll

Rum med Skype Meeting Room Systems, dvs. det nya videokonferennsystemet som spelar ihop med Office 365 och Skype for Business:

RumAdressUtrustning
A403a403@hanken.fiPolycom MSR300
A516 (lärarrummet)a516@hanken.fiLenovo ThinkSmart 500
D215d215@hanken.fiLenovo ThinkSmart 500
Sessionssalensessionssalen@hanken.fiMicrosoft Surface Hub
V105v105@hanken.fiPolycom MSR300
V106v106@hanken.fiLenovo ThinkSmart 500

 

Andra rum på Hanken har inte Skype Room Systems -utrustning. Ifall det ska ordnas Skype for Business -möten i andra rum, så ska den som ordnar kontakta IT för lån av mikrofon och webcam för mötesbruk.

Hur bokar man möte?

I Outlook på dator / mobil / webben:

Boka ett möte som vanligt i Outlook, välj tidpunkt och skriv mötets tema i Subject-fältet. Klicka knappen Add Skype Meeting (el. dyl., texten varier på vilken klient man använder) så skapas länken för deltagare.

Bjud in de personer som du vill att deltar och de rum deltagarna eventuellt sitter i, t.ex a403@hanken.fi

Boka Skype for Business -möte i Outlook

Skicka iväg inbjudan. Du får ett automatiskt svar per e-post för varje mötesrum du bjudit in.

T.ex. för ett enhetsmöte i A403 och V105 bjuder du in alla på enheten och a403@hanken.fi och v105@hanken.fi.

I rummen trycker man på knappen med mötets namn för att delta. De som inte kan vara på plats i mötesrummet kan öppna länken i mötesinbjudan för att delta med Skype for Business på sin egen enhet.

OBS! Se till att även fysiska mötesrummet är bokat för mötet – boka genom att skicka epost till rumsbokningar@hanken.fi

Alla möten kräver inte mötesrum

Märk att Office 365 och Skype for Business ger dig möjligheten att boka ett online-möte i Outlook utan att ha ett mötesrum bokat. De flesta bärbara enheter har tillräckligt bra kamera, högtalare och mikrofon, fast en ordentlig headset eller konferensmikrofon är rekommenderad för att försäkra ljudkvaliteten. Datacentralen lånar ut utrustning för tillfälligt bruk.

Ifall du eller den du bjuder till ett möte inte har Skype for Business -klienten installerad, öppnas mötet i webbläsaren med Skype for Business Web App i stället.

Mera om Skype for Business på Hanken

Microsofts hjälpsida för Skype for Business

Övriga lösningar

Hanken har tillgång till andra lösningar för video- och webbkonferenser.

Microsoft Teams

Teams är ett verktyg för olika team att samarbeta och dela filer, föra diskussioner, ha möten och planera verksamheten. Teams fungerar ihop med de flesta Microsoft Office -program och Office 365 -verktyg, och fungerar bra även för videokonferens.

Microsoft har meddelat att Skype for Business integreras i Microsoft Teams och i framtiden. 

Adobe Connect

Alla anställda på Hanken har möjlighet att skapa virtuella mötesrum på Adobe Connect. Du loggar in med Shibboleth på connect.funet.fi. Det är CSC som upprätthåller webbkonferenstjänsten.

Du behöver en dator med webcam och en headset-mikrofon. Ifall det är flera deltagare i ett (fysiskt) rum, behövs en sk. konferensmikrofon. Datacentralen har ett antal konferensmikrofoner att låna ut.

Du kan själv skapa ett eller flera mötesrum för olika ändamål – se till att namnge den “hanken_”, t.ex. hanken_sdc, så rummet är lättare att hitta senare. Samma tjänst används av flera finska universitet och yrkeshögskolor.

Övriga system

Det finns många andra system och program för att ha ett virtuellt möte, bl.a. Skype (inte samma som Skype for Business), Google Hangouts, Apple FaceTime, Zoom, WebEx, BlueJeans m.fl. Dessa stöds inte officiellt av Hanken.

videokonferenser Adobe Connect Pro onlinemiljö
Scopia