Videokonferens

Videokonferens på Hanken bygger på Skype for Business. Man kan ha kontakt mellan mötesrummen, men det är lätt att delta i möten med dator, surfplatta eller smarttelefon.

Skype for Business

Hankens videokonferenssystem byts till Skype for Business -baserade lösningar under 2018. Utrustningen varierar lite, men funktionerna i rummen är de samma:

  • Man kan boka möten i Outlook på datorn
  • Delta enkelt på distans med dator / surfplatta / smarttelefon

Rum med Skype Meeting Room Systems, dvs. det nya videokonferennsystemet som spelar ihop med Office 365 och Skype for Business:

RumAdressUtrustning
A403a403@hanken.fiPolycom Skype Room Systems
Sessionssalensessionssalen@hanken.fiMicrosoft Surface Hub
V105v105@hanken.fiPolycom Skype Room Systems
V106v106@hanken.fiLaptop

Andra mötesrum som D215, Lärarrummet, Arkadia har ännu gammal Polycom-utrustning, och är således inte direkt kompatibla med rummen ovan. Ifall det ska ordnas Skype for Business -möten mellan dessa rum, så ska den som ordnar kontakta IT så vi kan fixa en webcam/mikrofon set.

Hur bokar man möte?

I Outlook på dator / mobil / webben:

Boka ett möte som vanligt i Outlook, välj tid och Subject Klicka Online Meeting – Add Online Meeting (texten varier på vilken klient man använder) så skapas länken för deltagare.

Bjud in de personer som du vill att deltar och de rum deltagarna eventuellt sitter i, t.ex a403@hanken.fi

[Bild på Add Skype Meeting]

Skicka iväg inbjudan. Du får en bekräftelse per e-post från varje mötesrum du bokat.

OBS! Se till att även fysiska mötesrummet är bokat för mötet – boka genom att skicka epost till rumsbokningar@hanken.fi

T.ex. för ett enhetsmöte i A403 och V105 bjuder du in alla på enheten och a403@hanken.fi och v105@hanken.fi.

I rummen trycker man på knappen för att delta i mötet, och de som inte kan vara på plats kan delta med Skype for Business från sin egen enhet.

Alla möten kräver inte mötesrum

Märk att Office 365 och Skype for Business ger dig möjligheten att boka ett online-möte i Outlook utan att ha ett mötesrum bokat. De flesta bärbara enheter har tillräckligt bra kamera, högtalare och mikrofon, fast en ordentlig headset eller konferensmikrofon är rekommenderad för att försäkra ljudkvaliteten. Datacentralen lånar ut utrustning för tillfälligt bruk.

Mera om Skype for Business

Övriga lösningar

Hanken har tillgång till andra lösningar för video- och webbkonferenser.

Microsoft Teams

Teams är ett verktyg för olika team att samarbeta och dela filer, föra diskussioner, ha möten och planera verksamheten. Teams fungerar ihop med de flesta Microsoft Office -program och Office 365 -verktyg, och fungerar bra även för videokonferens.

Skype for Business att integreras i Microsoft Teams och inom några år. 

Adobe Connect

Alla anställda på Hanken har möjlighet att skapa virtuella mötesrum på Adobe Connect. Du loggar in med Shibboleth på connect.funet.fi. Det är CSC som upprätthåller webbkonferenstjänsten.

Du behöver en dator med webcam och en headset-mikrofon. Ifall det är flera deltagare i ett (fysiskt) rum, behövs en sk. konferensmikrofon. Datacentralen har ett antal konferensmikrofoner att låna ut.

Du kan själv skapa ett eller flera mötesrum för olika ändamål – se till att namnge den “hanken_”, t.ex. hanken_sdc, så rummet är lättare att hitta senare. Samma tjänst används av flera finska universitet och yrkeshögskolor.

Övriga system

Det finns många andra system och program för att ha ett virtuellt möte, bl.a. Skype (inte samma som Skype for Business), Google Hangouts, Apple FaceTime, Zoom, WebEx, BlueJeans m.fl. Dessa stöds inte officiellt av Hanken.

videokonferenser Adobe Connect Pro onlinemiljö
Scopia