Trådlösa nät

Som studerande, personal och gäst på Hanken kan du använda dig av de trådlösa näten både i Helsingfors och i Vasa. Även Tritonia, det gemensamma högskolebiblioteket i Vasa, erbjuder trådlöst nät. Näten kräver inloggning.

Vid användningen av de trådlösa näten har man tillgång till internet, e-post och skrivare, men inte t.ex. åtkomst till Hankens filservrar

Eduroam för studerande och personal Eduroam

Hanken är med i det globala eduroamnätverket. Det betyder att det trådlösa nätverket eduroam finns tillgängligt i Hankens lokaliteter.
Dessutom kan Hankens personal och studerande logga in med sitt användarnamn och lösenord överallt i världen där eduroam erbjuds.

OBS! För eduroam skall du alltid ange ditt användarnamn i formatet: username@hanken.fi (ex. s123456@hanken.fi)

Trådlöst nät för gäster

Hanken erbjuder också trådlöst nät för gäster både i Helsingfors och Vasa. Även Hankens personal och studerande kan använda dessa nät.

  • I Helsingfors ansluter du till det trådlösa nätet Hopenet, medan du i Vasa ansluter till HankWlan
  • Starta en webbläsare och skriv in godtycklig adress. Du styrs nu automatiskt till en inloggningssida.
  • För att se inloggningssidan måste du godkänna autentiseringsserverns certifikat.
  • Gäster använder de temporära användaruppgifterna de fått av sin värd på Hanken. Personal och studerande loggar in med sitt hankenanvändarnamn och -lösenord.

Utskrift från trådlösa näten

Studerande och personal på Hanken kan skriva ut från de trådlösa näten. Instruktioner hittar du på https://eprint.hanken.fi.

trådlösa nät datornätverk telekommunikationsnät utskrift