| 16.10.2018

Doktorsavhandling: Vad gör man inte för andra?

Många röstar främst för att andra förväntar sig det, relativt överviktiga människor tenderar att äta smalare mat i sällskap med smala personer, och antalet socialbidragsansökningar är färre i sådana fall där risken är hög att andra får reda på det.

Bland annat det här har Mats Ekman empiriska belägg för i sin doktorsavhandling, ’Essays on Social Economics’. Dessutom finner Ekman teoretiskt stöd för att män tenderar att tjäna mer än sina fruar eftersom män aldrig kan vara lika säkra på sitt föräldraskap som kvinnor. Därmed har män mera att förlora på sin partners otrohet medan en otrogen hustru kan bli "bestraffad" genom en relativt stor minskning av hennes konsumtionsmöjligheter.

Det genomgående temat i avhandlingen är alltså sociala incitament. Mats Ekman har genom sina studier av olika situationer kunnat påvisa att det förekommer sådana incitament och också hur känsliga de är för förändringar i omgivningen.

-Kännedom om andras förväntningar är något som ofta påverkar många människors handlingar, förklarar Ekman. Bland det nya i avhandlingen är den viktigaste punkten att alla avhandlingens data är insamlade från naturliga situationer, snarare än laboratoriemiljöer, där sociala incitament annars brukar studeras, fortsätter Ekman.

Mats Ekman disputerar i nationalekonomi på doktorsavhandlingen ”Essays on Social Economics” fredagen den 19:e oktober 2018. Avhandlingen finns i sin helhet på: https://helda.helsinki.fi/dhanken/handle/123456789/198995

Tid: 19.10.2018, kl. 12
Plats: Auditorium Futurum, Hanken Svenska handelshögskolan, Helsingfors
Opponent: Docent Ola Andersson, Uppsala Universitet
Kustos: Professor Rune Stenbacka, Hanken Svenska handelshögskolan

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Mats Ekman
mats.ekman@hanken.fi
+46(0)73-662-1444