| 07.10.2014

Doktorsavhandling: Finansiell instabilitet påverkar företags förvärv och börsintroduktioner

Magnus Blomkvists doktorsavhandling "Essays on market states, firm growth and corporate finance decisions" belyser de konsekvenser som olika marknadstillstånd haft på företagsfinansiering och tillväxt på den amerikanska marknaden under åren 1970-2013. Som en följd av den senaste finanskrisen minskade företagsfinansieringen och likaså antalet företagsfusioner och -förvärv. Blomkvists avhandling, bestående av tre olika essäer, tar upp hur det marknadsomfattande utbudet av skulder och aktiekapital påverkar företags finansierings- och investeringsaktiviteter.

Den första essän i avhandlingen ser på vilken typ av företag som är mer benägna att pådriva fusioner.

- Resultaten tyder på att företag med ekonomiska begränsningar tenderar att ha en mer volatil förvärvsaktivitet och att dessa företag samtidigt är mer känsliga för förändringar i kreditutbudet, menar Blomkvist.

I den andra essän studeras tidsvariationen i företags olika sätt att stegvis finansiera sin verksamhet. Resultaten visar att företag som börsintroduceras under sämre tider tenderar att uppnå mindre kapital i samband med börsintroduktionen, och att de utfärdat mer eget kapital i en emission efter introduktionen. Företag som börsnoteras under bättre tider tenderar istället att uppnå högre kapitalfinansiering under själva introduktionen, och behöver således inte genomföra finansieringen i etapper. Resultaten påvisar att solida företag kan börsintroduceras under sämre tider och därmed också i högre påverka den kapitalfinansiering som sker i samband med introduktionen. Samtidigt visar resultaten att företag som börsintroduceras under bättre tider de facto samlar mer kapital än nödvändigt.

Blomkvists tredje essä behandlar mer ingående hur och varför företag väljer att börsintroducera under sämre ekonomiska tider.

- En av de mest troliga anledningarna till varför ett företag börsnoteras under sämre tider är för att sedan använda medlen till att köpa upp ett annat företag, sammanfattar Magnus Blomkvist.

EM Magnus Blomkvist disputerar i ämnet finansiell ekonomi med doktorsavhandlingen "Essays on market states, firm growth and corporate finance decisions" fredagen den 10 oktober.

Tid: 10.10.2014, kl. 12
Plats: Hanken Svenska handelshögskolan, Helsingfors
Opponent: Professor Sami Torstila, Aalto-universitetets handelshögskola
Kustos: Professor Timo Korkeamäki, Hanken Svenska handelshögskolan

För mera information vänliga kontakta:
Magnus Blomkvist
mblomkvist@audencia.com alt. magnus.blomkvist@hanken.fi
+358400790502

En kopia av avhandlingen kan laddas ned här: http://hdl.handle.net/10138/135988 Opens in new window