| 12.08.2015

Hankenekonomer hittar jobb trots svagare ekonomiskt läge

Alumner från Hanken hittar relevant anställning trots det utmanande läget på arbetsmarknaden. Detta visar en färsk karriäruppföljning.

Första jobbet inom 6 månader

Trots de positiva resultaten i karriäruppföljningen har den långvariga ekonomiska krisen inte gått obemärkt förbi ens bland Hankenalumnerna. Detta tar sig i uttryck i att utexaminerade har svårare att hitta fotfäste på arbetsmarknaden och att det nu tar längre tid att hitta det första jobbet, jämfört med alumner utexaminerade under tidigare år.

Av de som utexaminerats år 2009 hade 78 procent jobb redan innan de utexaminerades, jämfört med 94 procent av utexaminerade år 2007. De som saknade jobb vid tiden för utexaminering hittade dock sitt första jobb i genomsnitt inom sex månader, och en stor majoritet av de svarande (81 %) var även nöjda med sin examen från Hanken med tanke på sin arbetskarriär.

Låg arbetslöshetsprocent

Arbetslösheten bland utexaminerade från Hanken är fortsättningsvis låg trots att den stigit något från tidigare studier. Endast 2 procent av de år 2009 utexaminerade var arbetslösa fem år efter utexaminering. Motsvarande siffra för utexaminerade år 2007 var 0 procent.

När det gäller arbetsgivare väljer Hankenalumner gärna den privata sektorn, som är klart den mest populära. 80 procent av de utexaminerade år 2009 uppger sig arbeta inom den privata sektorn, medan 11 procent uppger sig vara företagare och 8 procent anställda vid universitet och yrkeshögskolor. Anmärkningsvärt är att andelen företagare fördubblats från tidigare studier.  

Resultaten framgår ur Hankens Karriärtjänsters karriäruppföljning som utfördes hösten 2014. Resultaten utnyttjas i bl.a. karriärhandledningen av studerande och töissä.fi portalen som på ett visuellt sätt visar anställningsdata.

Läs mer om Hankens karriäruppföljningar genom åren