| 09.02.2015

Doktorsavhandling: Rätten att ”forkka” kod värdesätts av programmerare och möjliggör nya innovationer

Open source-datorprogram, program med öppen källkod, har blivit allt viktigare med åren. De kan hittas i allt från telefoner och TV-apparater till bilar och satelliter i omlopp runt jorden. En av de mest unika egenskaperna med open source-program är rätten att skapa en s.k. fork (ung. förgrening, kopia) av koden, dvs.  att ”forkka” eller kopiera ett existerande program för att använda den som utgångspunkt för ett nytt program. I en ny doktorsavhandling, “Understanding Code Forking in Open Source Software: An examination of code forking, its effect on open source software, and how it is viewed and practiced by developers”, analyseras vilken betydelse rätten att ”forkka” har, och hur det upplevs och används av programmerare.

 - Resultaten var definitivt överraskande, säger Linus Nyman, doktoranden bakom studien. I teorin kunde vem som helst kopiera vilket program som helst och sedan släppa en konkurrerande version av det. Ändå anser programmerare överlag rätten att ”forkka” vara en grundsten för hela open source-programutvecklingen.

 - Som utomstående tänkte jag att rätten att skapa en fork riskerar skapa ett okontrollerbart kaos inom utvecklingen, fortsätter han. Men bland de hundratals forkar jag studerade så var det vanligaste bakomliggande motivet att skapa ett nytt program för att tjäna behov det inte ännu fanns något program för.

Nymans avhandling består av en samling artiklar vilka analyserar temat från olika metodologiska utgångspunkter för att nå nya insikter i ämnet.

EM Linus Nyman disputerar i ämnet informationsbehandling på doktorsavhandlingen "Understanding Code Forking in Open Source Software - An examination of code forking, its effect on open source software, and how it is viewed and practiced by developers" fredagen den 13 februari.

Tid: 13.2.2015, kl. 12
Plats: Hanken Svenska handelshögskolan, sal 309, Helsingfors
Opponent: Universitetslektor Imed Hammouda, Göteborgs universitet
Kustos: Forskardoktor Juho Lindman, Hanken Svenska handelshögskolan

En kopia av avhandligen kan laddas ned här: http://hdl.handle.net/10138/153135 Opens in new window